Connect with us
Calendar ortodox 30 septembrie 2020

Spiritualitate

Calendar ortodox 30 septembrie 2020. Pomenirea unui mare mucenic

Calendar ortodox 30 septembrie 2020. Credincioșii ortodocși din toată țară în prăzuiesc mâine pe Sfântul Mucenic Grigorie, Iluminatorul Armeniei celei mari. Totodată, mai sunt pomenite astăzi și Sfintele Mucenite Ripsimia, Gaiani si alte treizeci si doua cuvioase mucenite femei si fecioare.

Sărbătoarea zilei de 30 septembrie 2020

Sfântul Mucenic Grigorie, Iluminatorul Armeniei celei mari s-a nascut în anul 240, ca fiu al lui Anac, rudenie lui Cusaro, împaratul Armeniei, fratele lui Artavan, împaratul persilor. așadar acesta era de origine persană, însă era creștin. Prins că se roagă lui Dumnezeu de către domnitorul Tiridat, sfântul mucenic Grigorie a fost suspus la foarte mari chinuri și suferințe. nimeni nu își imagina vreodată că ar putea supravieșui, însă cu ajutorul bunului Dumnezeu a reușit să scape cu viață de fiecare dată când era chinuit.

După ce Tiridat a aflat că sfântul este fiul lui anac, care îi omorâse tatăl, i-a legat mâinile si picioarele sfântului si la cetatea Ararat l-a aruncat într-o groapa adânca plina de fiare si de târâtoare. Spre surprinderea întregii lumi, în acea groapă oribilă sfântul a trăit vreme de 15 ani, primind mâncare în mare secret de la o femeie văduvă.

În acest timp domnitorul Tiridat, înnebunind, îsi musca din carnea trupului sau si păștea cu porcii prin munti. Atunci sora sa, Cusaroducta, a avut un vis neașteptat. I s-a arătat un înger care i-a spus că Tiridat își va reveni doar când va ieși Grigorie din groapa cu târâtoare.  Atunci a fost scos sfântul din groapa și ieșind a botezat pe multi. Iar fiind făcut episcop, a zidit multe biserici și a luat parte la sfântul și marele întâi sinod ecumenic în 325, an în care a și trecut la cele veșnice.

Calendar ortodox 30 septembrie 2020. Sfintele Mucenițe Ripsimia și Gaiani

Cele două femei au trăit pe vremea împăratului Dioclețian. Împăratul de la acea vreme o dorea pe Ripsimia, dar pentru că ea era credincioasă și nu își dorea nimic de la împărat a fugit cu Gaiani în părțile Armeniei, ca să scape. Aflând acestea, Tiridat, împăratul de la acea vreme a trimis soldați după ea să o aducă cu forța și odată ajunsă a silit-o să fie cu el. Dar cu puterea lui Hristos nu a biruit-o pe ea, iar el nedobândindu-și dorința, zacea ca un mort. Atunci ea a fugit, dar ostasii împaratului au prins-o și au chinuit-o groaznic până și-a dat ultima suflare. Odată cu ea au mai fost uciși 70 de barbati creștini și 32 de femei. Iar viteaza Gaiani a fost de asemena chinuită până la moarte.

Continue Reading
You may also like...

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top