Connect with us
Calendar ortodox 8 februarie 2021. Doi mari Sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Spiritualitate

Calendar ortodox 8 februarie 2021. Doi mari Sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Calendar ortodox 8 februarie 2021. Doi mari Sfinți sunt sărbătoriți astăzi de Biserica Ortodoxă Română. Este vorba despre Sfântul Teodor Stratilat și Sfântul Proroc Zaharia. Cum a fost viața acestor sfinți și ce au făcut ei pentru credință.

Calendar ortodox 8 februarie 2021

Sfântul Teodor Stratilat a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Împaratul Liciniu, ridicand prigonire asupra crestinilor, ucide pe cei 40 de mucenici din Sevastia si pe multi crestini care refuzau sa se inchine idolilor. Imparatul, auzind ca Teodor era crestin si convertea pe multi pagani la crestinism, merge in cetatea Iracleea, in care acesta era conducator, sa-i ceara sa jerfeasca idolilor.

Aduce cu sine mai multe statui de aur si argint, ridicate in cinstea zeilor. Sfantul Teodor ii cere imparatului aceste statui, spunand ca mai intai doreste sa se inchine lor in casa lui, ca mai tarziu sa le jertfeasca acestora in fata celor din cetate. Teodor distruge statuile si imparte aurul si argintul saracilor.

Sfântul Teodor Stratilat a fost răstignit ca Iisus Hristos

Pentru că nu s-a supus dorinței împăratului Liciniu, Sfântul Teodor Stratilat a fost a fost supus mai multor chinuri, iar după cinci zile cât a stat în temniță, a fost răstignit asemeni lui Iisus Hristos.

Troparul Sfantului Teodor Stratilat

Cu numirea ostirei celei adevarate, purtatorule de chinuri al cerescului Imparat, voievod prea bun te-ai facut, Teodore. Caci cu armele credintei te-ai ostit intelepteste si ai biruit cetele dracilor si purtator de biruinta viteaz te-ai aratat. Pentru aceasta, pe tine cu credinta pururea te fericim.

Cine a fost Sfântul Proroc Zaharia

Sfantul Proroc Zaharia este unul dintre profeții care aparțin perioadei din istoria lui Israel numită „perioada postexilică“, adică după exilul babilonic.

Evreii, întorși în Ierusalim, după 70 de ani petrecuți în Babilon, isi gasesc casele si Templul daramat, iar pamantul lipsit de puterea de rodire.

Ce nu se face duminica. Rugăciunea pe care trebuie să o spui astăzi

Profetul Zaharia a încurajat poporul ca Templul Domnului sa fie ridicat cat mai repede. Are opt viziuni ce tin de reconstruirea Templului din Ierusalim, de faptul ca Dumnezeu vrea sa intareasca poporul pentru anii care vor urma. In una din viziuni, Ierusalimul este inconjurat de un zid asemanator cu o funie de masurat, ce nu simbolizeaza altceva decat protectia pe care Dumnezeu o va oferi. Vesteste Intrarea Domnului in Ierusalim (Zah. 9, 9), vinderea Mantuitorului pe 30 de arginti (Zah. 11, 12-13), strapungerea coastei Mantuitorului (Zah. 12, 10), etc. Sfantului Proroc Zaharia a adormit in pace, la adanci batraneti.

Continue Reading
You may also like...
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Calendar ortodox 8 februarie 2021. Doi mari Sfinți sunt sărbătoriți astăzi - RomaniaTaraMea.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top