Connect with us
Lasata Secului de 2019 - Ce nu ai voie să faci în seara asta, dinaintea Postului Paștelui

Spiritualitate

Lasata Secului de 2019 – Ce nu ai voie să faci în seara asta, dinaintea Postului Paștelui

Lasata Secului 2019. Lasata Secului de Paste se desfasoara in doua trepte. Lasata secului de carne are loc in penultima duminica dinaintea inceperii postului Paștelui 2019. Anul acesta, ultima zi in care se mananca preparate din carne inainte de post este 10 martie 2019.

Ce sa nu faci la Lasata Secului în 2019

1. Nu e bine sa imprumuti obiecte sau bani in aceasta zi. Se spune ca daca faci asta vei avea parte numai de pagube, iar sarbatorile nu vor fi unele fericite.

2. Nu e bine sa consumi mancarea nesarata. Batranii spun ca daca te zgarcesti la sare si ceilalti se vor zgarci cand le vei cere ajutorul.

3. Nu e bine sa depui eforturi fizice mari ori sa speli haine in aceasta zi. Daca faci asta risti sa atragi necazuri nu doar asupra ta ci si asupra celor dragi tie.

Rugaciunea care se spune la inceputul Postului Pastelui

Doamne! Da-ne sa ne vedem pacatele noastre, asa incât mintea noastra, atrasa cu desavirsire de luarea-aminte fata de pacatele noastre, sa inceteze a mai vedea greselile aproapelui si sa-i vada pe toti, intr-acest chip, buni.

Da inimii noastre sa paraseasca grija pierzatoare de neajunsurile aproapelui, sa isi uneasca toate grijile numai in grija pentru dobândirea curatiei si sfinteniei poruncite si gatite noua de Tine.

Da-ne noua, celor ce ne-am spurcat haina sufletului, sa o albim iarasi: ea a fost deja spalata prin apele botezului, iar acum, dupa pângarire, aceste haine au nevoie sa fie spalate prin apele lacrimilor.

Da-ne sa vedem in lumina harului Tau neputintele cele de multe feluri care traiesc in noi, inabusind in inima miscarile duhovnicesti, aducând in ea miscarile sângelui si trupului care sunt potrivnice imparatiei lui Dumnezeu. Da-ne marele dar al pocaintei, inaintea caruia merge si pe care il naste marele dar al vederii pacatelor noastre.

Pazeste-ne, cu aceste mari daruri, de haurile amagirii de sine, care apare in suflet din pricina pacatoseniei sale neluate in seama si neintelese, si se naste din lucrarile patimii dulcetii si slavei desarte care traiesc in el neluate in seama si neintelese.

Pazeste-ne pe noi cu aceste mari daruri in calea noastra catre Tine, si da-ne noua sa ajungem la Tine, Cela ce chemi pe cei ce-si recunosc pacatosenia si lepezi pe cei ce se socot drepti, ca sa Te slavoslovim in veci, intru vesnica Ta fericire, a Singurului Dumnezeu Adevarat, Rascumparatorul celor robiti si Mântuitorul celor pierduti. Amin.

Alte tradiții de Lăsata secului de Carne de dinaintea Postului Paștelui 2019.

Pe 19 februarie incepe Postul Pastelui, dupa Lasata Secului. Va fi perioada de post si cumpatare, atat in ale gurii cat si in ale patimilor sufletesti.

Ce nu ai voie sa faci de Lasata Secului:

1. NU ASEZATI FARFURIILE PENTRU MANCARE LA INTAMPLARE!

Daca puneti farfuriile si tacamurile pe masa in mod aleatoriu, acest lucru poate aduce necazuri in gospodarie. Masa se aseaza cu fata spre rasarit, fie ca este vorba de pranz sau cina.

2. NU PUNE FATA DE MASA COLORATA

Este indicat sa folosesti o fata de masa alba, la fel si tacamurile si farfuriile deoarece albul este simbolul puritatii, al postului. Albul inseamna cumpatare si curatire sufleteasca.

3. NU IMPRUMUTA PE NIMENI CU NIMIC

Aceasta credinta populara este valabila in special in zonele de munte. Nu e bina sa dai obiecte cu imprumut in prima zi de Post si asta pentru ca lupii vor da tarcoale casei tale. De asemenea, cel ce imprumuta pe cineva cu bani de Lasata Secului nu va avea parte de ei de sarbatori.

4. NU CONSUMA CARNE DE PORC

Nu consuma carne de porc de Lasata Secului. Este bine sa consumi oua de puica si ciorba de peste in aceasta zi importanta.

5. NU SERVI MANCAREA NESARATA

Putina sare sau deloc in preparatele de peste zi te transforma intr-o persoana zgarcita si fara noroc in anul ce vine, cred batranii de la sate.

6. NU SPALA HAINE

Nu e bine sa depui eforturi fizice mari ori sa speli haine in prima vineri din Postul Paștelui. Daca faci asta risti sa atragi necazuri nu doar asupra ta ci si asupra celor dragi tie.

Problemele sentimentale se pot multiplica daca ignori acest sfat. La tara, gospodarii fac treaba inainte cu o zi de Lasata Secului, pentru ca în Postul Paștelui sa fie bine pregatiti fara pic de sudoare.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top