Connect with us

Spiritualitate

Model de acatist. Cum se scrie, de fapt, un acatist

Model de acatist. Cum se scrie un acatist. Acatistele sunt rugăciuni prin care cerem mai ales mijlocirea sfinților pe lângă Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbăvi la vreme de nevoie și de necaz. Se numesc „acatiste” pentru ca în timpul lor nu stăm jos, în strane, ci în picioare sau în genunchi în fața icoanei sfântului spre care ne îndreptăm rugăciunile noastre.

Cum se scrie un acatist

Acatistele sunt alcătuite din mai multe cântări de laudă și de rugăciune către Mântuitorul, Sfânta Fecioară sau alți sfinți. Aceste cântari poartă numele de condace și icoase. Fiecare icos se termină cu „Bucură-te, mireasă, pururea fecioară” (sau „Bucură-te, sfinte…” etc.) și fiecare condac se termină cu „Aliluia” pe care îl repetă strană..

Cel mai vechi, mai însemnat și mai mult folosit dintre acatiste este Acatistul Maicii Domnului sau al Bunei Vestiri, compus din 25 de cântări de laudă către Sfânta Fecioară.

În bisericile de mir, slujba Acatistului se face de obicei în zilele de luni, miercuri și mai ales vineri seara, precum și în ajunul sărbătorilor sfinților în a căror cinste e alcătuit respectivul Acatist, fie înainte, fie după Vecernie. La mănăstiri se face dimineața, între Utrenie și Ceasuri.

Când vreți să scrieți un acatist, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să treceți data în partea dreaptă de sus a foii.

La mijlocul foii scrieți Acatist, iar apoi specificați numărul de zile pentru care vrei să ți se citească acatistul (7 zile, 10 zile, 30 de zile, 40 de zile etc).

De asemenea, sub cuvântul Acatist precizați dacă acesta este pentru vii sau morți. Indiferent de alegere, trebuie să enumerați unele sub altele, prenumele persoanelor pentru care dorești ca preotul să se roage.

Ce nume scrii în acatist

– Preotul care te-a botezat

– Preotul care te-a cununat

– de asemenea, preotul care îți este duhovnic

– Naşii de botez

– Naşii de cununie

– Părinţii şi fraţii

– Socrii și cumnații

– Tu, soțul și copiii

– Finii de cununie

– Finii de botez

– Bunici, unchi, mătuşe, verişori etc.

– Prieteni

Finalul acatistului se face diferit pentru vii și pentru morți. Astfel, la finalul Acatistului pentru vii, trebuie să specifici pentru ce anume te rogi, folosind formula: Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru…’. De asemenea, această formula va fi completată de fiecare cu dorințele și nevoile pe care le are.

Acatistul pentru morți se încheie cu următoarea formulă: Cu tot neamul lor cel adormit’. Ultimul cuvânt care apare pe ambele acatiste este Amin’.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top