Connect with us

Spiritualitate

Tradiții de Sfinții Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan. Ce să nu faci, sub nicio formă, în această zi

Tradiții de Sfinții Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan. Este zi de mare sărbătoare astăzi când Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe cei trei Ierarhi. Conform tradiției populare, pe 30 ianuarie este interzis să muncești. Din cele mai vechi timpuri, la sate, în această zi oamenii mergeau la biserică ca să facă praznice de pomenire morților.

Tradiții de Sfinții Ierarhi Vasile, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

Conform tradiției populare, pe 30 ianuarie, când îi sărbătorim pe cei trei Ierarhi, nu este bine să muncim. Se spune că cine va lucra în această zi nu va avea un an bun și poate chiar să orbească. Pe 30 ianuarie nu se împrumută lucruri de casă, pentru a proteja căminul de pagubă. Mai mult decât atât, tot tradiția populară spune că de Sfinții trei Ierarhi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe pentru a evita pericolul de înec și nici nu se mătură.

Calendar ortodox 29 ianuarie 2021

Femeile țin post și se roagă pentru a avea o căsnicie fericită. Tot astăzi mamele care au fete de măritat se roagă pentru ca el să aibă noroc de un băiat bun.

Se spune că pe 30 ianuarie se schimbă vremea, se schimbă pârtiile. Dacă streșinile curg, primăvara va fi friguroasă, iar dacă astăzi este ger, vara va fi călduroasă.

Pomene pentru morți de Sfinții Vasile, Grigorie și Ioan

De sărbătoare Sfinților Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan, oamenii merg la biserică și fac pomene pentru rudelor lor care au trecut în neființă. Ei aprind o lumânare și se roagă pentru sufletul acestora.

Cei trei Sfinți sunt considerați protectori ai învățământului teologic, pentru că fiecare dintre ei a avut o contribuție semnificativă la evoluția teologiei creștine.

Biserica Ortodoxă Română îi pomeneşte pe cei trei ierarhi atât separat, cât și împreună. Astfel, Sfântul Vasile este cinstit la 1 ianuarie,  Sfântul Grigorie la 25 ianuarie, în timp ce Sfântul Ioan Gură de Aur este pomenit la 27 ianuarie.

De asemenea, cei trei Sfinți Ierarhi sunt sărbătoriți și împreună, în fiecare an pe 30 ianuarie.

„După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem şi nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnaţi de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, aşa am învăţat. Nu este între noi unul întâi şi altul al doilea. De chemi pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, sculându-te, porunceşte, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi”.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top