Connect with us
Duminica Tomii este sărbătorită în prima zi de duminică de după Paște. Este o zi de sărbătoare dedicată pomenirii celor morți.

Spiritualitate

Duminica Tomii – Ce să NU faci în această zi de sărbătoare

Duminica Tomii este prima duminică după Paște. Anul acesta această sărbătoare coincide cu ziua de Sfântul Gheorghe, respectiv 23 aprilie.

Această zi este dedicată Sfântului Apostol Toma, care nu a crezut în învierea Mântuitorului. Pentru că Toma nu credea acest lucru, Iisus l-a îndemnat să îi atingă semnele rămase pe corp. După acel moment, Toma și-a mărturisit credința în Înviere.

Duminica Tomii este o zi marcată de mai multe tradiții și obiceiuri populare

În primul rând, această zi este dedicată sufletelor celor care nu mai sunt printre noir. În Banat, femeile dau pomeni pe ape curgătoare, pentru sufletele celor răposați. Copiii împletesc ramuri fragede de alun sau salcie și fac coșulețe, iar bătrânele înroșesc ouă.

Citește și: Superstitii, traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe. Ce sa NU faci pe 23 aprilie

Ouăle și colacii sunt sfințite de preoți, apoi se ia câte un ou, un colac și o lumânare, se pun în coșuleț și se dau drumul pe o apă curgătoare pentru a ajunge la cei care nu mai sunt printre noi.

După Sfânta Liturghie, preoții ortodocși vor merge în cimitire și vor face slujbe pentru cei plecați în ”lumea blajinilor”, sfințind mormintele și pomenile aduse de familiile celor ce-și dorm somnul de veci.

În Brașov, oamenii se îmbracă în costume populare și merg pe cai împodobiți cu ciucuri și cocarde tricolore. Acest ritual face parte din Serbările Junilor, legate de Sfintele Paști, care durează până la Duminica Tomii.

Tot de Duminica Tomii, credincioșii își plâng morții pe la morminte, după care întind mese fie în cimitir, fie lângă biserică, în aer liber. Acesta este momentul în care, potrivit tradiției, oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați dintre noi, pentru a cinsti înviere Mântuitorului și cu aceștia.

Această zi precede Paștele Blajinilor, o zi dedicată celor trecuți printre noi, care se celebrează, de obicei în lunea de după Duminica Tomii.

Ce să nu faci în Duminica Tomii

În această zi de sărbătoare, nu se fac treburi în casă sau la câmp. Nu se spală, nu se coase, nu se face curat. Nu este bine să te cerți sau să spui vorbe de ocară și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top