Connect with us
craciun

Stil

Care este originea cuvântului CRĂCIUN. Ce înseamnă de fapt Crăciunul

Toată lumea îl sărbătorește, dar foarte puțini știu care este originea termenului CRĂCIUN. Și nu e de mirare câtă vreme există mai multe teorii care explică de unde provine acest cuvânt. De mâine, intrăm în luna cadourilor și în atmosfera sărbătorilor de iarnă așa că e bine de aflat câteva lucruri interesante despre etimologia cuvântului Crăciun.

VARIANTA 1: CREATIO
Prima variantă care explică termenul are ca fundament termenul creatio, ziua creării lui Iisus Hristos. Acest termen este unul controversat și neacceptat de biserică întrucât, din punct de vedere religios, nu se poate accepta ideea că Iisus Hristos a fost creat de Dumnezeu, ci este o întrupare a Domnului.

CITEȘTE ȘI: ISTORIA BRADULUI DE CRĂCIUN

VARIANTA 2: CALATIO
La vechii romani, calatio semnifica convocarea poporului de către preoții păgâni în prima zi a lunii, pentru anunțarea sărbătorilor din luna respectivă.

VARIANTA 3: CRĂCIUNUL, BUTUCUL LUMINOS
Profesorul Gheorghe Musu (1913 – 1987) vorbește despre Crăciun menționând că termenul definea butucul care era aprins în noaptea dinaintea solstițiului de iarnă (solstițiul de iarnă are loc exact în prima zi de Crăciun – 25 Decembrie). Focul acestui butuc avea rolul de a întări soarele ”amorțit”, pentru ca acesta să continue puternic voiajul său. Hristos era numit astfel ”Soarele dreptății”, care înlocuia și înnoia vechiul soare.

Termenul Crăciun a apărut în limba română undeva la 1600, atunci fiind pomenită sărbătoarea după termenul creatio, fiind practic Sărbătoarea Născutului (Cazania de la Govora – 1642; Cazania lui Varlaam – 1643). Termenul Crăciun, așadar, nu este unul bisericesc dar a fost acceptat și adaptat la biserică și cutumele religioase.

CONTACT REDACTIE Email: cc@smartactivity.ro Telefon: +4021 795 88 02 Dacă ai surprins o știre, scrie-ne pe adresa redactie@huff.ro, unde ne poți trimite imagini foto sau video. Publisher Adrian Vrauko Email: adrian@teotrandafir.com Consultant Anamaria Lembrău, email: anamaria@teotrandafir.com Redactori CATALIN NAE, email: catalin@teotrandafir.com CRISTINA BOSIOC,email: cristina@teotrandafir.com DANIEL ȘUTA, email: daniel@teotrandafir.com Publicitate email: sales@smartactivity.ro Departament VIDEO Producator general – Raluca Oprea email: raluca.oprea@teotrandafir.com Programator Bogdan Iacob / Telefon: 0217958802 Departament Juridic / Legal Cabinet de avocat ROBERT CIUREA email: office@avciurea.ro Director General Adrian Vrauko email: adrian@teotrandafir.com Huff.ro este administrat și deținut de SMART ACTIVITY SRL Date despre companie Adresa de corespondenta: Calea Calarașilor, numarul 173, București, Sector 3 COD FISCAL: RO34042388 CIF: J40/1060/2015 Huff.ro este un site de știri care folosește fluxurile agențiilor de presă: Mediafax, Agerpres, dar și surse proprii.

1 Comment

1 Comment

  1. rodica steflea

    2014-11-30T21:45:46+02:00 at 21:45

    Interesant, avem ce invata mereu si totusi prea ignoranti parasim aceasta lume

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top