Connect with us
Masca de protecție- cum se folosește corect și câte ore poate fi purtată?

Sanatate

Masca de protecție- cum se folosește corect și câte ore poate fi purtată?

În mai multe zone, masca de protecție a devenit obligatorie. După 15 mai, starea de urgență va fi ridicată în România, iar oamenii se vor putea deplasa liber, fără declarație pe propria răspundere. Astfel, românii vor trebui să respecte toate măsurile de protecție și fi nevoiți să poarte mască în spațiile publice închise și în mijloacele de transport, pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus. Astfel, specialiștii au vorbit despre cum trebuie purtată masca pentru a asigura protecția necesară.

Masca de protecție- cum se folosește corect și câte ore poate fi purtată?

Studiile au demonstrat că cei infectați transmit virusul mai mult la începutul simptomelor și înainte de apariția acestora. Astfel, purtarea măștilor este esențială, pentru că îi protejează pe cei sănătoși și împiedică răspândirea particulelor de la cei asimptomatici sau care nu știu că au contractat coronavirusul.

„Este necesar ca aceste măşti să fie purtate de toată populaţia. Dacă toţi oamenii vor purta masca şi vor înţelege să poarte masca când vor fi în contact cu alţii. Masca va fi purtată şi de infectaţii asimptomatici. Infectatul asimptomatic nu prezintă simptomele bolii, dar elimina virusul. Protecţia e mai bună dinspre cel care poartă masca spre cel care e în vecinătatea lui şi nu invers.”, a declarat Emilian Popovici, medic primar epidemiolog.

Astfel, medii recomandă ca masca să fie purtată în jur de 4 ore. După aceste timp, particulele respiratorii o umezesc şi nu mai este eficientă. De altfel, ea trebuie purtată corect pentru a avea efect. Dacă este ținută sub nas sau sub gură și nu acoperă această suprafață, ea nu este benefică nici pentru noi, nici pentru cei din jur.

Specialiștii nu au descoperit de ce cantitate de particule de virus este nevoie pentru ca o persoană să se infecteze. Știu sigur, însă, că peste 90% dintre infecţii apar ca urmare a expunerii la aerosoli cu virusuri, eliberaţi prin simpla respiraţie a unui pacient infectat. Acesta este încă un argument în privința deciziei de a purta masca de protecție.

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top