Connect with us

Stil

HALLOWEEN 2015. Semnificatia sarbatorii si legendele care stau la baza ei

HALLOWEEN 2015. Cunoscuta sarbatoare numita Halloween, celebrata anual in noaptea de 31 octombrie, are origini celtice si a fost raspandita in SUA la sfarsitul secolului al XIX de imigrantii irlandezi.

Radacinile Halloweenului se trag din festivalul Samhain. Celtii considerau ca in ziua de Samhain granita dintre lumea celor vii si lumea de dincolo se slabeste, permitand spiritelor, fie ele bune sau rele, sa o traverseze. Stramosii familiei erau cinstiti si invitati acasa, iar spiritele rele erau indepartate. Se presupune ca aceasta nevoie de a goni duhurile rele a dus la purtatul de masti si costume. Celtii considerau ca deghizandu-se ei insisi in spirite malefice le puteau evita.

HALLOWEEN 2015. O alta influenta puternica a sarbatorii de Halloween vine din crestinism. In 835, Biserica Romano-Catolica a stabilit ca ziua de 1 noiembrie sa fie transformata intr-o sarbatoare care sa celebreze toti sfintii. Aceasta a primit numele All Hallows sau Hallowmas.

Numele sarbatorii reprezinta o versiune scotiana a sintagmei All-Hallows-Even (evening), adică noaptea de dinainte de sarbatoarea All Hallows.

HALLOWEEN 2015. De-a lungul timpului, au inceput sa se dezvolte o serie de simboluri asociate cu Halloweenul. Cel mai celebru este sculptarea dovleacului (Jack-O`-Lantern) care provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfintilor de modelare a unor felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Imigrantii veniti in SUA au inlocuit, insa, napul cu dovleacul, deoarece acesta era mai accesibil si mai usor de modelat. Treptat, temele mortii, ocultului si ale monstrilor din genul horror au inceput sa se identifice cu Halloweenul, iar culorile portocaliu si negru au devenit traditionale pentru aceasta sarbatoare.

Cea mai cunoscuta traditie de Halloween o reprezinta colindatul, numit si „Trick or Treat”. Foarte popular printre copiii din America de Nord, obiceiul presupune ca acestia sa se imbrace in costume inspaimantatoare si sa colinde pe la casele oamenilor, care trebuie sa le ofere acestora dulciuri sau mere caramelizate.

HALLOWEEN 2015. Marul caramelizat se numara printre mancarurile specifice de Halloween deoarece sarbatoarea cade in vremea recoltarii merelor.

Cel mai inalt nivel al popularitatii acestei sarbatori se inregistreaza in SUA si Canada, insa, recent, Halloweenul a inceput sa fie celebrat peste tot in lume, cu precadere in Irlanda, Marea Britanie si unele parti din Australia si Noua Zeelanda.

HALLOWEEN 2015. Asocierea Halloweenului cu ocultismul a atras o serie de critici din partea unor culte crestine, care identifica aceasta zi cu Satanismul. Inclusiv Vaticanul a condamnat sarbatoarea de Halloween, considerand-o „anticrestina” si „bazata pe un curent subteran periculos al ocultismului”.

foto: hepta.ro

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top