Stil
Inaltarea Domnului, traditii si obiceiuri. De ce nu NU SE DA SARE DIN CASA
La data de 9 iunie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste praznicul Inaltarii Domnului. Trebuie amintit ca prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a devenit Zi a Eroilor (n.r. – sau Ispas).
Inaltarea Domnului, mare sarbatoare la romani, se celebreaza in fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Pasti. Astfel, se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti pe toate campurile de lupta.
Din ziua de Pasti si pana in ziua de Ispas, oamenii se saluta prin formulele “Hristos a inviat!” si “Adevarat a inviat!”. In ziua de Inaltare, oamenii spun “Hristos s-a inaltat!” si “Adevarat s-a inaltat!”, obicei care dureaza pana a doua zi dupa Ispas.
Obiceiuri si traditii de Inaltarea Domnului
– se poarta foi de nuc la brau, pentru ca si Iisus Hristos si-a pus cand s-a inaltat
– cine moare de Ispas ajunge in cer
Citeste si: Pastele Catolic 2016: Obiceiuri, traditii, superstitii
Pastele Blajinilor: Traditii si obiceiuri. Ce sa nu faci azi
– se bat vitele cu leustean, pentru a se ingrasa
– se taie par din varful cozilor de la vite si se ingroapa intr-un furnicar, dupa care se rosteste urmatoarea formula: “Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar!“
– de Ispas nu se dau foc si sare din casa, pentru ca oamenii vor avea inima rea in casa ca focul; sarea nu se da, pentru ca vacile nu vor avea smantana
– cine seamana dupa Ispas, nu va avea niciun fel de rod
– de Inaltarea Domnului, femeile impart azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele mortilor
– se mai imparte laptele dulce fiert cu pasat, impreuna cu un buchet de maturi adunate de pe camp
– avand in vedere ca Inaltarea Domnului este considerata o sarbatoare la fel de mare ca aceea a Invierii, credinciosii inrosesc oua si petrec ca la Pasti