Connect with us
Moșii de Toamnă 2 noiembrie 2019. Ce să NU faci azi în Ajun, ca să nu ai ghinion tot anul

Stil

Moșii de Toamnă 2 noiembrie 2019. Ce să NU faci azi în Ajun, ca să nu ai ghinion tot anul

Pe 2 noiembrie, creștinii din întreaga țară fac pomenirea morților. Această zi este cunoscută și sub denumirea de Moșii de Toamnă. Până pe 8 octombrie, când se se prăznuiesc Sfinții Mihai și Gavriil, creștinii țin cont de mai multe tradiții.

Sărbătoarea celor care nu mai sunt printre noi este extrem de importantă și se ține de către credincioși prin rugăciune. Pentru că nu se știe unde au ajuns cei plecați dintre nmoi, se fac rugăciuni atât pentru cei care au ajuns în Rai, cât și pentru cei care au ajuns în Iad.

Există o mulțime de tradiții și de superstiții legate de această pomenire a morților, iar una dintre ele trebuie să fie respectată încă de astăzi, din Ajun. Se spune că cei care nu respectă vineri această superstiție vor avea parte de mult ghinion și păcat.

Sâmbătă, se fac rugăciuni pentru comemorarea celor plecați dintre noi. Gospodinele merg la biserică și duc cu ele colaci, colivă, precum și lumânări și tămâie la Sfânta Liturghie.

Până pe 8 noiembrie, creștinii așază ofrande pe mormintele celor dragi, se aprind lumânări și tămâie lângă crucea celor plecați dintre noi, pentru a le veghea somnul. De asemenea, se dau pomeni oamenilor necăjiți.

Ce trebuie să faci în Ajun

O superstiție de care trebuie să țină cont toată lumea este aceea că toate pregătirile pentru Moșii de Toamnă se fac încă din Ajun, de vineri. Este mare păcat ca să te prindă fără lucrurile deja orânduite pentru a fi duse la biserică.

De asemenea, din străbuni, se mai ține cont de o tradiție din Ajunul Moșilor de Toamnă. Astfel, se spune că în Ajun nu este bine să mergi la fântână ori să treci printr-o răscruce de drumuri izolate. Tradiția spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Se mai spune că vei avea ghinion tot anul dacă nu ții cont de acest sfat.

Tot astăzi, tradiția spune că trebuie să dormi în propria casă și să nu faci vizite, pentru a-ți merge bine tot anul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top