Connect with us
Ortodocșii îl prăznuiesc în data de 18 octombrie pe Sfântul Luca, apostol și evanghelist. Sărbătoarea este marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox.

Stil

Sfântul Apostol Luca – 18 octombrie. Ce să nu faci în această zi

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în data de 18 octombrie pe Sfântul Luca, sărbătoare marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca este autorul celei de-a treia Evanghelii și al Faptelor Apostolilor, a cincea carte din Noul Testament.

Originar din Antiohia Siriei, Luca era un om foarte educat, de profesie medic. Și-a dorit să ajungă la Ierusalim pentru a-l cunoaște pe Mântuitor. Apropierea de acesta l-a schimbat și l-a făcut să se dedice celor sfinte.

Sfântul Apostol Luca a umblat prin întreaga Grecie.  A propovăduit religia creștină și a trecut la cele veșnice la vârsta de 84 de ani.

Sfântul Luca. Tradiții și obiceiuri

În această zi, ciobanii aveau ritualuri menite să protejeze oile de lupi. Astfel, era interzisă scoaterea gunoiului și a cenușii de sub vatră, pentru că se credea că dacă lupii vor găsi cărbuni aprinși, se vor înmulți cu spor. De asemenea, se spunea că nu este bine să pronunți cuvântul lup în această zi, iar unii gospodari țineau chiar post negru pentru a fi feriți de animalele sălbatice.

De ziua Sfântului Luca nu este bine să te cerți, să înjuri sau să blestemi, pentru că aceste lucruri se vor întoarce împotriva ta.

Rugăciunea Sfântului Apostol Luca

Apostole Sfinte şi Evanghe­liste Luca, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Sfinte Apostole şi Evanghelist Luca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Gura ta ştiind-o pahar Dumnezeiesc, al Înţelep­ciunii Celei Preaînalte, Înţelep­te Apostole Luca, Vistieria Cea Mare şi Negrăită a harului, îmbogăţindu-ne, o luăm cu osâr­die, Domnului cântând, căci cu Mărire S-a preamărit.

Sfinte Apostole şi Evanghelist Luca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Taină învăţându-te Hristos cele cereşti şi Scripturile cele de Dumnezeu insuflate, fără mijlocire deschizându-le ţie Apostole Luca, tăinuitor te-a arătat şi propovăduitor preaînţelept, al celor mai presus de minte, care cu osârdie cânţi: Domnu­lui să cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pusu-te-a Biserica lui Hristos împreună călător cu Apostolul Pavel, Sfinte Luca Preafericite, pe tine cel ce ai stră­lucit Dumnezeieşte cu harul Lui; şi urmelor lui ai urmat, cântând: Domnului să-I cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top