Connect with us

Stil

VINERI 13. Ce sa faci in aceasta zi pentru a NU avea GHINION

Vineri 13 este perceputa drept cea mai ghinionista zi dintre toate fiindca uneste doua dintre cele mai puternice superstitii: numarul 13 si ziua de vineri.

O dovada a faptului ca, pana in secolul XX, aceste doua superstitii nu erau vazute ca un intreg, pe langa virgula care se punea intre „vineri” si „13” in toate calendarele, este faptul ca membrii Clubului nu au mentionat nimic despre acest fenomen.

Conform dictionarului de superstitii, prima referire la vineri 13 ca superstitie independenta a fost facuta in 1913 in Notes and Queries, unde era mentionat „ghinionul adus de vineri 13”. Alte surse sustin ca primul text care mentioneaza de ziua de vineri 13 ca superstitie „combinata” este bibliografia lui Gioachino Rossini, scrisa in 1869 de Henry Sutherland Edwards.

CITITI SI: Traditii, obiceiuri si superstitii de Lasata Secului. Incepe Postul Craciunului

CITITI SI: Ce nu ai voie sa faci de Lasata Secului

In ciuda faptului ca nimeni nu stie exact momentul in care s-a produs acest fenomen de combinare a celor doua superstitii, majoritatea studiilor arata ca „vineri 13” este o superstitie a secolului XX, iar folcloristii sunt de acord cu aceasta idee. Cert este ca, pana in 1908, „vineri 13” patrunsese in mentalul colectiv, dovada fiind un articol din New York Times din 4 martie in care autorul nota: „Vineri 13 nu il sperie pe Senatorul Own”.

Unii specialisti sunt de parere ca „vinovat” pentru introducerea superstitiei in mentalul colectiv ar fi fost Thomas W. Lawson, un finantist si specluator de bursa, supranumit si „regele cuprului”. Lawson a fost autorul unor diatribe la adresa speculatiilor la bursa si, in 1907, a publicat singurul sau roman intitulat „Vineri, treisprezece”. Desi azi este complet dat uitarii, se pare ca acest roman a stat la baza coroborarii dintre cele doua superstitii temute, in imaginarul colectiv.

13 superstitii despre ziua de vineri 13

Daca un copil sa naste intr-o zi de vineri 13, nu va avea noroc niciodata.

Un om nascut intr-o zi de vineri 13 va muri tanar.

Un copil nascut intr-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din aceasta nefericire va fi inlaturata daca ziua nasterii lui va fi tainuita.

Un copil nascut intr-o zi de vineri 13 nu va avea noroc decat dupa ce toti cei care ii stiu adevarata data a nasterii vor muri.

Un copil nascut intr-o zi de vineri 13 va trebui sa poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul noptii de un fermier sasiu. Daca copilul va pierde piciorul de iepure, va muri.

Daca o femeie isi serbeaza ziua intr-o zi de vineri 13, in mai putin de un an se va casatori si va avea un copil.

Este de rau augur sa te casatoresti intr-o zi de vineri 13.

Daca un cortegiu funerar taie calea unui om intr-o zi de vineri 13, atunci persoana in cauza va fi condamnata la moarte.

Cine iese din casa in noaptea de vineri 13 va avea convulsii.

Daca 13 persoane stau la o masa pe data de vineri 13, una dintre ele se va imbolnavi grav.

Nu purta negru in ziua de vineri 13, sau in scurt timp vei purta doliu.

Nu te tunde in ziua de vineri 13, sau cineva din familia ta va muri.

Nu te muta in casa noua intr-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.

foto:ziarulring.ro

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top