Spiritualitate
Tradiția uitată de Sfântul Gheorghe. Fă asta pe 23 aprilie ca să ai noroc, spun străbunii
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai iubiți Sfinți de către creștinii ortodocși. El este considerat ocrotitorul Moldovei, precum și patronul spiritual al Angliei, Georgiei și Moscovei. În fiecare an, pe data de 23 aprilie, Sfântul Gheorghe este cinstit de Biserica Ortodoxă pentru că și-a mărturisit credința fără să-i pese de consecințele pe care le va atrage și care au dus, de fapt, la condamnarea sa la moarte.
Tradiția de Sfântul Gheorghe care îți aduce noroc
De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe se leagă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Se credea că cei care respectă tradițiile de pe 23 aprilie, vor avea sănătate și noroc tot anul.
De exemplu, la Sfântul Gheorghe, oamenii se cântăresc pentru a avea un an cu sănătate și a se ține departe de farmece. De asemenea, în ziua de 23 aprilie, se adună de pe câmp tot felul de buruieni de leac care se păstrează peste an. Totodată, gunoiul pe care gospodinele îl adună în ziua de Sfântul Gheorghe nu se aruncă, ci se pune la rădăcina copacilor, ca să rodească.
Citește și Calendar Ortodox 23 aprilie 2021. La mulți ani celor care poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe
Din moși-strămoși se crede că cine doarme în ziua de Sfântul Gheorghe, acela ia somnul mieilor și de aceea tot anul va fi somnoros.
Sfântul Gheorghe – protectorul naturii
În tradiția populară Sfântul Gheorghe este cunoscut sub numele de Sân-George. Este considerat a fi un zeu al vegetației, protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor.
În dimineața zilei de 23 aprilie, capul familiei, întotdeauna un bărbat, așează ramuri verzi la stâlpii porților și ai caselor, la ferestre, la uși, la grajduri, în grădini și pe mormintele din cimitire. Astfel, se credea că oamenii, vitele și semănăturile erau protejate de forțele malefice.
O altă tradiție era respectată în ajun de Sfântul Gheorghe, când fetele de măritat credeau că își vor vedea ursitul dacă priveau într-o cofă plină cu apă.
Că respecți sau nu aceste tradiții, obiceiuri și superstiții, este bine ca de ziua Sfântului Gheorghe să mergi la biserică și să participi la slujbă, iar dacă nu poți, să aprinzi o lumânare acasă, și să citești Acatistul Sfântului Mucenic Gheorghe.