Connect with us

Stil

Zile libere în 2017. Românii vor avea parte de două noi sărbători legale

Românii vor avea două noi zile libere în 2017.  În urma unor legi adoptate în acest an, românii se vor putea bucura de două noi zile libere, începând de anul viitor.

În urma unor legi adoptate în 2016 de Parlament, 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române, şi 1 iunie,Ziua Copilului, au fost declarate zile libere. Legea 176.2016, şi Legea 220/2016, modifică actualul cod al muncii și adaugă doi noi sărbători legale pe calendarele românilor.

Zile libere 2017

Primele două zile ale anului, 1 (duminică) și 2 ianuarie (luni) sunt considerate sărbători legale pentru toți românii. În prima lună a anului, în calendarul zilelor libere se adaugă 24 ianuarie (marți), ziua Unirii Principatelor Române.

În luna aprilie, zilele de 16 (duminică) și 17 (luni) sunt libere, pentru Sărbătoarea Paștelui.

Românii vor avea liber și pe 1 mai 2017(luni), de Ziua Internațională a Muncii.

1 iunie 2017 (joi), Ziua Copilului, este o dată nou adăugată în calendarul sărbătorilor legale. Românii vor avea zile libere și de Rusalii, pe 4 (duminică) și 5 iunie (iunie) 2017.

Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august 2017 ( marți) este sărbătoare legală și zi nelucrătoare.

Praznicul Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie, este de asemenea zi liberă pentru angajați.

Ziua Națională a României, 1 decembrie, pică în 2017 vinerea și le oferă românilor oportunitatea unui weekend prelungit.

În 2017, Crăciunul va fi sărbătorit în zile de luni și marți, pe 25 și 26 decembrie.

Sărbători legale în 2017

Codul Muncii prevede 14 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Romane, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Citește și: Revelion 2017: Superstiții, tradiții și obiceiuri în noaptea dintre ani

Salariații care sunt nevoiți să lucreze de sărbători legale, trebuie să primească libere în următoarele 30 de zile. În cazurile în care nu se poate acorda timp liber corespunzător cu perioada lucrată, angajatul trebuie să primească un spor la salariul de bază. Acesta nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top