Connect with us

Știri

Angajatorul îți poate plăti zilele de concediu rămase din 2017. Cine poate beneficia de acești bani!

Singura situație în care angajatorul îți poate plăti zilele de concediu rămase din 2017. Oricine poate beneficia de acești bani!

Salariații care au rămas cu zile neefectuate de concediu de odihnă din 2017 trebuie să le primească, în principiu, în următoarele 18 luni.

Totuși, există și o situație în care angajatorul compensează în bani zilele de concediu rămase din 2017.

Compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neefectuate în 2017 este posibilă doar în situația în care salariatului îi încetează contractul individual de muncă, prevede Codul muncii.

Angajatorul trebuie să-i acorde în natură zilele neefectuate din concediul de odihnă de anul trecut

Cu alte cuvinte, singura situație în care angajatorului îi este permis să facă așa ceva este dacă salariatul cu „restanțe” la concediul pe anul trecut pleacă de tot din cadrul firmei.

Asta înseamnă că, dacă salariatul lucrează și în 2018 la aceeași firmă, angajatorul trebuie să-i acorde în natură zilele neefectuate din concediul de odihnă de anul trecut.

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, scrie în Codul muncii.

Astfel, zilele de concediu de odihnă neefectuate în 2017 trebuie acordate începând cu ianuarie 2018 și până în iunie 2019.

Citește și BNR, noi vești teribile pentru românii cu credite în lei

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la nivelul de 2,04%, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Luni, BNR a decis să mărească dobânda de referinţă de la 1,75% la 2%.

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, anunță News.ro.

Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut marţi la 2,25%

Luni, indicele a scăzut la 2%. Tot luni, BNR a decis să crească dobânda de referinţă de la 1,75% la 2%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară.

Creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Citește și Începem anul cu vești proaste. Ce se întâmplă cu prețul gazelor de mâine

S-au scumpit gazele naturale pentru consumatorii casnici, iar facturile vor creşte din 10 ianuarie cu până la 20 de lei în medie, pe lună, pentru perioada de iarnă.

Autoritatea de Reglementare în Energie a anunţat că, la solicitarea furnizorilor, a acceptat majorarea uneia dintre celei mai importante componente de pe factura consumatorilor casnici.

”Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.

Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.

Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh. ” – se arată într-un comunicat al ANRE.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top