Connect with us
Augustin Lazăr: „Să desfiinţăm DNA, cum spun unii? În România se ia mită aşa cum ai respira”

Știri

Augustin Lazăr: „Să desfiinţăm DNA, cum spun unii? În România se ia mită aşa cum ai respira”

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, că sistematizarea şi standardizarea actelor infracţionale în orice domeniu reprezintă o trăsătură de profesionalizare. Acesta a vorbit și despre desființarea DNA.

„Cei care au făcut studii de criminologie pot să observe faptul că a lucra sistematic într-un domeniu infracţional este o caracteristică de profesionalizare infracţională. Prin urmare, sistematizarea şi standardizarea actelor infracţionale în orice domeniu este o trăsătură de profesionalizare.

Şi atunci ce trebuie să facem? Să desfiinţăm DNA, cum spun unii? Nu, să susţinem cadrul legal care este făcut, să susţinem instituţiile care trebuie să verifice acest cadru legal, care trebuie să monitorizeze cadrul legal.

Să luăm măsuri preventive pentru ca oamenii să fie educaţi şi să aibă un minim de cunoştinţe, un minim de trăsături morale – că nu e voie să bagi mâna unde nu se cuvine – şi că trebuie să ne facem fiecare datoria în mod corect, să fim integri, să educăm oamenii”, a afirmat Lazăr.

El a participat la dezbaterea cu tema „Corupţia în sistemul public de sănătate – analiza cauzelor DNA soluţionate de instanţă prin hotărâri de condamnare rămase definitive în perioada 2015 -2017”.

Procurorul general a dat asigurări că, fără îndoială, organele judiciare nu vor exista să ia măsuri şi să aplice legea ori de câte ori este necesar într-o astfel de situaţie.

„Nu putem să zicem cum spun unii: hai să fim patrioţi şi să nu mai aplicăm legea pentru că eu ştiu cine este x sau y. Aşa ceva nu este posibil. Cineva mai presus decât legea nu poate să existe. Legea va fi aplicată atâta timp cât va fi ordine de drept în România ca stat european”, a susţinut şeful Ministerului Public.

Citește și: Kovesi, despre corupție: „68% dintre români percep corupţia ca pe un fenomen care le afectează viaţa de zi cu zi”

Lazăr a spus că periodic trebuie să se analizeze aplicarea legii şi să se observe care sunt cauzele care generează comiterea acestor infracţiuni, care sunt circumstanţele care contribuie la comiterea faptelor, care sunt oamenii şi vulnerabilităţile lor pentru a intra în câmpul infracţional şi a avea o conduită de acest gen.

„Trebuie să recunosc că am fost a nu ştiu câta oară surprins fiindcă atunci când vezi lucrurile analizate, sistematizate, sintetizate, nu poţi să nu fii nedumerit să vezi cum s-a standardizat mita la procent fix din valoarea facturilor plătite între 5 şi 20%.

Citește și: Cele 5 domenii din sănătate unde se dă cel mai mult mită, potrivit DNA

Dacă nu ar exista organe de aplicare a legii, ai mai putea spune că oamenii speră că nu se va afla. Ei bine, speranţa aceasta este deşartă pentru ca periodic DNA-ul şi procurorii de la celelalte structuri ale MP arată ca au descoperit noi infracţiuni ca au trimis în judecată pe x şi pe y şi totuşi faptele se comit.

Ne dă foarte mult de gândit şi ar trebui să reflectăm cu toţii pentru că nu este numai treaba MP aici. Aplicarea legii este una, aplicarea sancţiunilor – pană la urmă – este una, dar faptul de a lua măsuri care să constituie un sistem cu funcţionare corectă este altceva„, a arătat el.

Lazăr a subliniat că ceea ce surprinde este „sistematizarea şi ritmicitatea acestor acte”

„Ceea ce într-adevăr surprinde este sistematizarea şi ritmicitatea acestor acte, chiar dacă banii nu sunt foarte mulţi. Se ştie că dacă mergi undeva tariful este atâta.

Dacă trebuie să angajezi un infirmier este un tarif, dacă trebuie să angajezi un şofer la o auto-ambulanţă este un tarif şi în general minima şi maxima sunt între 3.000 şi 5.000 de euro”, a precizat şeful MP.

Foto: Hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top