Connect with us
Autonomia Ținutului Secuiesc a fost adoptată de Camera Deputaților. Prevederile proiectului

Știri

Autonomia Ținutului Secuiesc a fost adoptată de Camera Deputaților. Prevederile proiectului

Proiectul care prevede autonomia Ținutului Secuiesc a fost adoptat de către Camera Deputaților, în plină pandemie de coronavirus. Potrivit legislației în vigoare, Ținutul va avea un președinte și limba oficială va fi limba maghiară, care se va vorbi în toate instituțiile statului. Proiectul va merge spre dezbatere în Senat, care este for decizional în acest caz.

Autonomia Ținutului Secuiesc a fost adoptată de Camera Deputaților. Prevederile proiectului

Acest proiect a fost depus cu o zi înainte de Crăciunul 2019 de către parlamentarii UDMR și a trecut acum, tacit, de Camera Deputaților, deși multe voci s-au opus vehement. Guvernul nu susține adoptarea măsurii legislative, care are, de altfel, aviz negativ și din partea Consiliului Economic și Social (CES) și a Consiliului Legislativ.

Deputații Comisiei de Administrație semnalează că proiectul de lege nu ține seama de dispozițiile din chiar debutul Legii fundamentale a statului, potrivit cărora ”România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil ”.

Termenul până la care trebuia dezbătută și votată inițiativa, 25 martie, a fost depășit, iar parlamentarii au constatat adoptarea tacită în plenul de pe 23 aprilie.

Proiectul presupune că Ținutul Secuiesc va avea preşedinte şi limba oficială maghiară, dar și faptul că regiunea va avea ”competențe ce vor fi stabilite prin prezentul statut al regiunii, de lege, sau de dreptul internaţional. Competențele specifice ale regiunii nu pot fi puse în discuţie sau limitate decât prin lege sau aplicând dreptul internaţional. Regiunea are dreptul de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competentelor sale specifice. Acest drept include adoptarea şi exercitarea unei politici proprii regiunii. În limitele legii, este de dorit transferarea în competenţa regiunii şi a unor sarcini care aparţin unor competente naţionale. Regiunea trebuie să dispună de mijloacele necesare realizării acestui scop.”

”În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Toţi cetăţenii domiciliaţi sau rezidenţi în Ţinutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiţii egale, în viaţa privată şi cea publică, inclusiv în cadrul instituţiilor publice, precum şi în faţa autorităţilor publice, atât oral, cât şi în scris. Organele însărcinate cu punerea în aplicare a acestor competente trebuie să se bucure, atât cât este posibil şi în limitele legii, de libertatea de a-şi adapta exercitarea acestora la condiţiile specifice regiunii şi la structurile sale organizatorice, cu o preocupare deosebită pentru eficacitate şi conform doleanţelor locuitorilor regiunii.

Tinutul Secuiesc: Covasna, Harghita si „scaunul istoric Mures”
Regiunea autonoma va cuprinde, potrivit proiectului de lege, actualele judete Covasna si Harghita, cat si scaunul istoric Mures, care apartine judetului Mures.
Scaunele sunt teritorii traditionale secuiesti.
„a) Scaunul Kczdi (Kczdiszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Targu Secuiesc (Kczdivasarhely),
b) Scaunul Orbai (Orbaiszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Covasna (Kovzszna)
c) Scaunul Sepsi (Sepsiszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Sfantu Gheorghe (Sepsiszentgyorgy)
d) Scaunul Ciuc (Csikszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Miercurea Ciuc (Csikszereda)
e) Scaunul Odorhei (Udvarhelyszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Odorheiu Secuiesc (Szckelyudvarhely)
f) Scaunul Gheorgheni (Gyergyoszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Gheorgheni (Gyergyoszentmiklos)
g) Scaunul Mures (Marosszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Targu Mures (Marosvasarhely)
h) Scaunul Miclosoara-Bradut (Miklosvar-Bardoc) (Miklosvar-Bardocszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Baraolt (Barot)”, arata initiativa legislativa a deputatilor UDMR.”, se mai specifică în proiect.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top