Știri
CCR a decis: Ce se întâmplă cu legea care obliga la presemnalizarea radarelor
Curtea Constituțională i-a dat dreptate lui Klaus Iohannis și a decis că legea care obliga ca radarele de pe șosele să fie presemnalizate este neconstituțională.
Președintele sesizase CCR în legătură cu Legea de modificare a ordonanţei de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice.
Inițiativa legislativă îi aparținea lui Cătălin Rădulescu (PSD), iar proiectul primise aviz negativ de la Guvern. Deputaţii USR au fost singurii care s-au opus acestuia la votul din comisie.
Judecătorii constituţionali apreciază că soluţia legislativă nu este aptă să ducă la creşterea gradului de siguranţă rutieră, ci este de natură să crească agresivitatea rutieră.
„Soluţia legislativă mai sus menţionată nu este aptă, în opinia Curţii, să conducă la creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei rutiere, întrucât nu asigură conformarea conducătorilor de autovehicule la regimul legal de viteză prevăzut pentru întreg sectorul de drum respectiv.
Dimpotrivă, obligativitatea atenţionării conducătorilor de autovehicule cu privire la acţiunile poliţiei rutiere de supraveghere şi de control privind respectarea
Dispoziţiilor legale referitoare la limitele de viteză pe drumurile publice este de natură să ducă la creşterea agresivităţii rutiere pe segmentele de drum public pe care nu sunt postate panouri de atenţionare cu privire la prezenţa dispozitivelor destinate măsurării vitezei precizate anterior, iar nu la diminuarea şi stoparea acestei agresivităţi”, consideră CCR.
Proiectul de lege prevedea că maşinile de poliţie cu radar trebuie presemnalizate cu un panou afişat cu 500 – 1.000 de metri înainte, pe sensul de mers.
Panoul se montează de către administratorul drumului la solicitarea poliţistului, iar maşinile cu radar trebuie să fie inscripţionate vizibil, dar şi poziţionate vizibil.
De asemenea, dispozitivele radar de tip pistol nu puteau fi folosite la mai mult de 10 metri de maşina de poliţie.