Știri
Ce banci au marit avansul la credite ipotecare, dupa Legea darii in plata
La finalul lunii aprilie, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea darii in plata, dupa ce Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, a adoptat-o cu 207 voturi „pentru”, un vot „impotriva” si o abtinere.
Legea darii in plata stipuleaza ca persoanele cu credite de locuinte isi pot ceda bunurile ipotecate catre banci daca sunt in incapacitate de plata a ratelor imprumuturilor. Legea nu face distinctie intre tipurile de ipoteci imobiliare, astfel ca se aplica atat in cazul caselor si apartamentelor, cat si in cel al terenurilor, intra sau extravilane, precum si al cladirilor comerciale.
Proiectul legislativ a starnit numeroase controverse, iar bancherii s-au numarat printre cei mai inversunati critici ai acestei legi. Dupa o ultima runda de negocieri dintre parlamentari, reprezentantii Ministerului Justitiei, cei ai bancilor, ai BNR, dar si asociatiile de clienti bancari, s-a decis ca programul Prima Casa sa fie exclus din legea darii in plata, iar cei care pot apela la aceasta lege trebuie sa aiba imprumuturi mai mici de 250.000 de euro.
Dupa promulgarea acestei legi, bancile au inceput sa ia masuri si sa mareasca avansul la creditele ipotecare.
CEC Bank a anuntat ca avansul pentru credite ipotecare acordate pentru cumpararea si construirea de imobile de cel mult 250.000 de euro va fi majorat de la 15% la 30 %, incepand cu 9 mai. Masura se aplica atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in valuta. Ultimele se vor acorda doar clientilor care obtin venituri in valuta creditului. De asemenea, marja de dobanda aplicabila va creste cu un punct procentual in cazul creditelor in lei, respectiv doua puncte procentuale in cazul creditelor in valuta.
Si Alpha Bank a decis sa majoreze acest avans, de la 15% la 30% in cazul creditelor ipotecare in lei si de la 25% la 40% pentru cele in euro.
BRD a majorat, de la 1 mai, avansul pentru creditele in lei cu ipoteca de la 15% la 35% pentru imprumuturile a caror valoare este mai mica decat echivalentul in lei a 250.000 de euro, potrivit Ziarul Financiar.
Citeste si: Legea darii in plata, adoptata de Parlament
De asemenea, Piraeus Bank urmeaza sa ia o decizie referitoare la o posibila astfel de masura in aceasta saptamana, potrivit informatiilor obtinute de News.ro.
Pe de alta parte, Raiffeisen Bank anuntase ca va majora acest avans pentru credite ipotecare la 35% pentru imprumuturile in lei si la 40% pentru cele in euro inca dinainte de promulgarea Legii darii in plata.
Aceeasi masura a fost luata si de Bancpost (avans marit la 33% pentru imprumuturi in lei, 43% pentru imprumuri in valuta), Garanti Bank (avans majorat la 40% pentru credite in euro; avansul pentru credite ipotecare in lei a fost mentinut la 15%) si de Intesa Sanpaolo Bank ( avansul pentru creditele ipotecare in lei a fost marit de la 15% la 25%).
Legea darii in plata va intra in vigoare pe 13 mai, la 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.