Știri
Cutremur de 3.8 grade în România! Seismul s-a produs pe 12 decembrie la ora 00:15
Un cutremur de 3.7 grade pe scara Richter s-a produs în România in 12 decembrie, la ora 00:15. Seismul nu a produs pagube materiale, dar a fost resimțit în zona epicentrului său.
Cutremurul a avut loc la o adâncime de 133 km, iar zonele au fost în care s-au resimțit au fost: Buzău, București, Gura Teghii.
Anunțul INFP – Informatii suplimentare
Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) transmite:
In ziua de 12/12/2017 la ora 00:15:12(ora Romaniei) s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Buzau un cutremur cu magnitudinea 3.8 pe scara Richter, la adancimea de 125km.
Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de II grad(e) Mercalli. Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu(12km), Covasna(45km), Întorsura Buzăului(45km), Mizil(47km), Vălenii de Munte(50km)
Când vine cutremurul mare în România. Gheorghe Mărmureanu a făcut anunțul
Celebrul fizician Gheorghe Marmureanu a revenit cu noi informații legate de viitorul cutremur major ce se va produce în Romania.
Specialistul spune că, potrivit unor analize care iau în calcul date din ultimii 1000 de ani, țară noastră nu se va confruntă cu un cutremur major până cel puțin în anul 2040.
„Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Această e prima varianta, iar a două varianta e că un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a spus el.
Directorul INFP, Constantin Ionescu, crede că un viitor mare seism nu poate fi prezis cu exactitate
„Nu se poate estima, nu avem de unde să știm când va fi următorul mare cutremur. Dumnezeu știe sau Vrancea știe când se va produce un cutremur.
„Pamantul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaște, nu se pot face decât estimări foarte grosiere. Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde ști deocamdata.
„Trebuie echipamente mult mai performanțe, cercetări foarte focusate pe anumite domenii că să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zona complexă din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur și a timpului când se va produce”, a declarat Constantin Ionescu.
Citește și Senatul a adoptat Sistemul RO-ALERT. Avertizările meteo se vor trimite direct pe telefonul mobil
Senatul a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 72/2017 privind implementarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență “RO-ALERT”. Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență ”RO-ALERT” va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieți omenești ca urmare a fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase.
Prin Sistemul ”RO-ALERT” sunt transmise populației mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicațiilor și tehnlogiei informațiilor. Sisteme similare și-au dovedit eficiența în SUA, Olanda, Lituania, Franța, Germania și Belgia.
Sistemul ”RO-ALERT” are o serie de avantaje
Transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
Transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
Afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;
Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;
Receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming;
Acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.
Sistemul va fi pus în aplicare de către Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale și va fi operat de către structurile operaționale cu funcționare 24/24 ale IGSU și structurilor subordonate acestuia.
Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situații de Urgență va dispune de un terminal cu aceleași funcționalități.
Citește și Uber ar putea fi INTERZIS în București. Ce vrea Gabriela Firea să facă