Connect with us
Cutremur în Indonezia. Arhipelagul din Oceanul Indian ar putea avea din nou probleme în urma seismului de 6,3 grade pe scara Richter.

Știri

Cutremur în Indonezia-Seismul a avut 6,3 grade

Cutremur în Indonezia. Arhipelagul din Oceanul Indian ar putea avea din nou probleme în urma seismului de 6,3 grade pe scara Richter, înregistrat în această dimineață.

Cutremur în Indonezia-Pericol mic de tsunami

Conform USGS, cutremurul s-a produs în largul Oceanului Indian la o distanță medie față de țărmul Indoneziei. Deși seismul a alertat autoritățile, acestea nu au emis un cod de tsunami, până la această oră. Totuși, situația va fi ținută sub observație pentru mai multă siguranță. În același timp, autoritățile anunță că locuitorii zonelor expuse valurilor uriașe vor fi anunțați din timp dacă contextul o va cere.

Potrivit aceleiași surse, seismul a avut loc la 190 de kilometri nord-est de stațiunea Maumere. Adâncimea la care s-a petrecut este de 526 de kilometri.

Citește și:Cutremur în Vrancea. Magnitudinea: 3,6 grade

Tragedia din 2004

Cutremurul din această dimineață aduce aminte de catastrofa petrecută în 2004. Atunci, un seism de 9,0 grade pe scara Richter a declanșat o serie de valuri uriașe care au produs pagube colosale în Indonezia, Sri Lanka și India. La acea vreme, valurile tsunami au dus la moartea a peste 150.000 de oameni și distrugerea a mai bine de un milion de gospodării.

Forța distructivă a tsunami-ului din 2004 a fost atât de mare încât el a afectat chiar și coasta Somaliei. Statul african se află la peste 4000 de kilometri distanță de epicentrul seismului.

Tragedia din Indonezia a cauzat peste 1.500.000 de sinistrați. Aceștia au primit ajutor extins din partea întregului glob, însă zonele afectate nu s-au putut reconstrui decât ani mai târziu.

Cutremurul din această dimineață este incomparabil mai mic decât cel de acum 12 ani. Totuși, el poate crea serioase turbulențe în largul mării care ar afecta navele maritime ce tranzitează zona.

Zona Arhipelagului Indonezian este foarte des zguduită de seisme, majoritatea cu originea în subsosul marin al Oceanului Indian. Istoricul dezastrelor cauzate de mișcările tectonice intense ajunge până în 1883. Atunci, erupția vulcanului Krakatoa a dat naștere unui alt val tsunami.

George Vintilă este redactor HUFF.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top