Connect with us
Dragoș Anastasiu afirmă că România nu poate reveni la carantină: ce argumente aduse

Știri

Dragoș Anastasiu afirmă că România nu poate reveni la carantină: ce argumente aduse

Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț şi Industrie Româno-Germană și om de afaceri au explicat că România nu mai poate reveni la carantină. Acest lucru nu este posibil, nici dacă vom fi loviți de un al doilea val de infectări cu noul virus. Află din rândurile de mai jos mai multe informații.

Dragoș Anastasiu afirmă că România nu poate reveni la carantină: ce argumente aduse

Acesta afirmă că economia României nu își mai poate permite noi măsuri de carantină totală chiar dacă vom avea al doilea val de cazuri pozitive de noul virus. Dragoș Anastasiu a declarat joi, 21 mai 2020 că oamenii știu ce înseamnă responsabilitatea de breaslă și că măsurile de protecție vor fi diferite.

De menționat este că autoritățile au înțeles că măsuri precum carantina nu este cea mai bună soluție. Nu este o idee bună pentru că statul nu își permite să susțină economic astfel de măsuri de protecție indiferent dacă sunt necesare sau nu.

„Toată lumea a înţeles că un lockdown (carantină – n.red.) total nu poate să fie soluţia cea mai bună. Cred că oamenii au înţeles ce înseamnă şi responsabilitatea personală şi ce înseamnă responsabilitatea de breaslă, şi eu cred că, dacă va veni al doilea val şi nu vom avea vaccin până atunci, lucru care e foarte posibil, cred că măsurile vor fi de altă natură decât au fost acum două luni.”

Este important să avem un vaccin înainte de a fi loviți de al doilea val de infectări. Dacă nu vom avea un astfel de vaccin, măsurile vor trebui să fie diferite de primele aplicate în țara noastră.

De asemenea, Anastasiu a mai menționat:

„Nu cred că economia România îşi mai permite aşa ceva. Înţeleg ce înseamnă riscul medical, riscul epidemiologic, nu îl subestimăm, nu credem în teoria conspiraţiei, dar cred că va trebui să existe o balanţă între măsurile obligatorii pentru a încetini răspândirea unei boli, indiferent care, şi efectele pe care aceste măsuri le produc. Nu cred că ne mai permitem un al doilea val de măsuri de acest gen, din punct de vedere economic”.

Anastasiu a subliniat că măsuri precum carantina totală a avut un efect care ne va afecta în viitor. Carantina este doar o factură enormă care va fi plătită mai târziu. Acesta a mai spus că putem evita orice tip de boală prin izolare, dar ne putem permite asta? Aceasta este întrebarea.

„La nivel economic, am înţeles cu toţii ce înseamnă lockdown şi care sunt efectele şi că există o factură enormă pe care cineva trebuie să o plătească. Prin izolare la domiciliu putem evita orice fel de boală, putem evita, prin interzicerea tutunului, foarte multe boli cardio-vasculare şi pulmonare, deci există măsuri prin care putem evita orice boală pe lumea aceasta, întrebarea este cu ce costuri”.

Dragoș Anastasiu a precizat că Guvernul României spre deosebire de cel german, nu poate să ajute cu mult economia. Guvernul are deja un deficit bugetar masiv, conform Agerpres.

Anastasiu a mai precizat:

„Această pandemie ne învaţă nişte lecţii, întrebarea este dacă noi suntem dispuşi să le gestionăm. Ne învaţă că dacă nu ne punem nişte bani deoparte atunci când ne e bine, atunci vom avea dificultăţi majore când ne va fi rău. Comparăm Germania cu România, acolo există excedente bugetare de ani de zile, şi acum economia a fost ajutată masiv. La noi există deficite bugetare de ani de zile şi acum când există probleme de acest gen, nu sunt bani pentru a ajuta economia.

Per total, va trebui să ne gestionăm altfel bugetul naţional, va trebui să facem o restructurare a aparatului de stat, va trebui să evităm şi noi, antreprenorii, tot ce înseamnă evaziune fiscală, veniturile la bugetul statului vor trebui să crească, cheltuielile să scadă, să mergem pe excedente, nu pe deficite, şi atunci vom avea bani să ajutăm altfel. În acest moment, Guvernul are casele destul de goale, şi nu e vina Guvernului actual, şi nici măcar a celui trecut, ci a tuturor guvernelor din ultimii 30 de ani”.

Concluzia este că deși am putea avea nevoie de măsuri de protecție din nou la nivelul întregii țări, s-ar putea să nu ni le permitem din punct de vedere economic. Nu este vina ultimelor guverne, ci a tuturor guvernelor din ultimii 30 ani, fix de când suntem o țară democratică.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top