Connect with us
Cum vor afla elevii rezultatele de la Evaluarea Națională. Nu se mai afișează numele candidatului

Educatie

Cum vor afla elevii rezultatele de la Evaluarea Națională. Nu se mai afișează numele candidatului

Evaluarea Națională a luat sfârșit. Elevii au susținut luni, 15 iunie, proba la limba și literatura română, iar miercuri au încheiat prin susținerea examenului la matematică. Elevii au scăpat de o parte din emoții, însă continuă să fie stresați până în momentul în care vor afla rezultatele obținute la cele două examene, respectiv 22 iunie. Anul acesta, notele vor fi anonime, numele candidatului nu va fi precizat alături de ele și nu va mai avea acces toată lumea la acestea. Se va pune în practică, în premieră, o metodă pentru a respecta prevederile europene în materie de protecție a datelor personale.

Cum vor afla elevii rezultatele de la Evaluarea Națională. Nu se mai afișează numele candidatului

Anul acesta, rezultatele la Evaluarea Națională vor putea fi aflate doar de elevi. Părinților le-a fost solicitat acordul în scris pentru ca datele copiilor să poată fi publicate, însă mulți dintre aceștia au refuzat. Deși la prima probă, elevii și-au trecut pe lucrări numele și prenumele, la cea de-a doua, fiecare a primit un bilețel pe care era trecut un cod unic ce a fost scris, ulterior, pe foaia de examen. Această măsură a fost adoptată la nivel de minister, pentru a nu încălca prevederile europene privind protejarea datelor personale.

 „La prima probă, au primit o declarație pe care părintele ar fi trebuit să o compleze, pentru că acești elevi, absolvenții de clasa a VIII-a încă sunt minori. Deci, părintele trebuia să fie de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal și pentru că au fost foarte mulți părinți care nu și-au dat acordul, am ales să luăm o decizie la nivel de sistem, de minister, astfel încât să anonimizăm numele și prenumele. Legea educației naționale prevede că rezultatele acestor examene sunt publice, dar rezultatele înseamnă, de fapt, notele pe care copilul le ia la fiecare probă și media.”, a explicat Luminița Barcari, secretar de stat în Ministerul Educației.

Secretarul de stat a asigurat că tot procesul se desfășoară așa cum trebuie și este corect gestionat de informaticieni. Sistemul funcționează în parametri optimi și nu sunt prevăzute erori. În cazul în care un elev pierde biletul pe care se află codul, îl poate solicita din nou. Școala are evidența în catalogul Centrului de examen, în aplicația Evaluării Naționale.

Când se depun contestațiile

Contestaţiile pot fi depuse în două zile, respectiv 22 iunie (în intervalul orar 16,00 – 19,00) şi 23 iunie (în intervalul orar 8,00 – 12,00). Acestea pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice și semnate atât de elev, cât și de reprezentantul legal al acestuia. Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 27 iunie.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Educatie

To Top