Connect with us
Vești bune pentru elevi! O nouă materie va fi impusă în școli. Ce proiecte noi au fost pregătite

Educatie

Vești bune pentru elevi! O nouă materie va fi impusă în școli. Ce proiecte noi au fost pregătite

Deși educația este unul dintre cele mai afectate domenii din cauza pandemiei de coronavirus, fiind supusă multor schimbări majore, se pare că mai există și vești bune și speranță în ceea ce-i privește pe elevi. Astfel, vor avea parte de surprize plăcute în curând, fiind aprobat un proiect important care prevede modernizarea infrastructurii școlare, precum și introducerea unei noi materii elevilor de liceu, care îi va ajuta să deosebească informațiile false din spațiul public de cele reale, bune de urmat.

O nouă materie pentru elevii de liceu

Ministerul Educației și Cercetării, alături de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au făcut un anunț important pentru toți elevii de liceu. Astfel, au pregătit surprize de proporție pentru elevi, urmând să introducă o nouă materie care să îi ajute să dobândească competențe MEDIA, foarte utile în această perioadă dificilă, când tot mai multe informații false circulă în spațiul public, iar adolescenții sunt cei mai afectați de acestea.

Astfel, „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, dezvoltat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Acest program presupune prezentarea elevilor de liceu a unor informații să distingă faptele reale de simplele opinii ale unor persoane nepregătite, menite să inducă în eroare, să deconstruiască mesajele media și să poată interacționa într-un mod responsabil în mediul online.

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili.

Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat ministrul Monica Anisie

Astfel, protocolul presupune:

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri;
– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop;
– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil;
– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online;
– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

Modernizarea infrastructurii școlare

Pe lângă această materie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat printr-un comunicat de presă că Guvernul României a aprobat, în data de 4 decembrie, investiții de peste 100 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii școlare. Astfel, proiectul presupune  modernizarea infrastructurii școlare din România, asigurarea standardelor minime privind instalațiile sanitare, canalizarea, accesul universal, încălzirea, ventilația și eficiența energetică. Astfel, se vor  crea condiții adecvate pentru protecția elevilor și a profesorilor în caz de cutremure, incendii, furtuni sau inundații.

Acest proiect va fi implementat în 70 de școli atât din urban, cât și din rural. În instituțiile de învățământ alese se vor face reabilitări semnificative prin contractarea de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare a unui împrumut, în valoare de aproximativ 100 milioane de euro.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Educatie

To Top