Externe
Poliţia bulgară a anunţat că a reţinut pentru 24 de ore un cetăţean român pentru uciderea unei jurnaliste
Asasinul jurnalistei din Bulgaria este român. Se vorbește despre un bărbat cu dublă cetățenie, iar anchetatorii au prins deja un suspect, potrivit Digi24. Asupra lui s-ar fi găsit și actul de identitate care atestă acest lucru. Un al doilea bărbat a fost reținut.
Cetăţeanul român de origine ucraineană, reţinut în cazul asasinării jurnalistei bulgare Victoria Marinova, nu este considerat deocamdată suspect, anunţă Poliţia din oraşul Ruse.
Actualizare 16:00. Cel de-al doilea suspect reținut ar avea tot cetățenie română, potrivit informațiilor obținute de Digi24.
UPDATE: Poliţia bulgară a anunţat marţi că a reţinut, pentru 24 de ore, un cetăţean român de origine ucraineană şi că în prezent verifică alibi-ul său în cadrul anchetei privind asasinarea jurnalistei de investigaţii Viktoria Marinova, transmit Reuters şi AFP.
„Avem în arest o persoană al cărei alibi îl verificăm, dar pentru moment nu avem un suspect concret. Continuăm să lucrăm în această privinţă”, a declarat şeful poliţiei regionale din oraşul Ruse, Teodor Atanasov.
Atanasov a precizat că este vorba despre un ‘cetăţean român’. Conform altor surse, suspectul ar avea şi o altă cetăţenie, moldovenească sau ucraineană.
Ministrul de interne bulgar a menţionat că un reprezentant al Parchetului de la Sofia era aşteptat marţi la Ruse pentru o conferinţă de presă despre acest caz.
Suspectul român ar putea fi eliberat în cursul zilei de astăzi. Potrivit Digi24, Poliția bulgară nu a putut stabili o legătură directă între el și crimă. Bărbatul a fost condus ieri la secția de poliție și a fost verificat. Este vorba despre un cetățean moldovean care are și pașaport românesc. Poliția bulgară l-a audiat pe bărbat mai multe ore, iar oamenii legii și-au dat seama că acesta nu are legătură cu jurnalista ucisă la Ruse.
Potrivit aceleiași surse, un alt cetățean ar fi fost reținut, însă nu se știe din ce țară este acesta.
Poliţia bulgară a anunţat în urmă cu puțin timp că a reţinut pentru 24 de ore un cetăţean român pentru uciderea unei jurnaliste
Postul național de radio din Bulgaria a anunțat că un suspect de naționalitate română a fost reținut în legătură cu uciderea jurnalistei bulgare, relatează AP.
BREAKING: Bulgarian national radio reports Romanian suspect arrested in connection with journalist’s slaying.
— The Associated Press (@AP) October 9, 2018
Informaţia a fost confirmată de agenţia de ştiri bulgară Darik News, potrivit căreia este vorba de un cetăţean român cu paşaport moldovenesc, care a fost reţinut şi dus la audieri la sediul poliţiei din Ruse.
Comisia Europeană i-a solicitat luni Bulgariei să desfăşoare o anchetă ‘rapidă şi cuprinzătoare’ cu privire la recenta asasinare a jurnalistei Viktoria Marinova şi să verifice dacă atacul are legătură cu activitatea ei profesională, transmite dpa.
Viktoria Marinova (30 de ani), care era reprezentant administrativ şi prezentatoare la TVN Ruse, a murit agresată într-un mod sălbatic, potrivit justiţiei bulgare. Corpul neînsufleţit al jurnalistei a fost descoperit sâmbătă într-un parc din Ruse, a anunţat duminică procurorul regional Gheorghi Gheorghiev. Femeia a fost lovită în cap şi strangulată, Ministerul de Interne bulgar precizând că ea a fost şi violată.
„Am aflat cu mare tristeţe despre uciderea Viktoriei Marinova. Comisia se aşteaptă la o anchetă rapidă şi cuprinzătoare din partea autorităţilor abilitate, care să îi aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi şi să clarifice dacă acest atac este legat de munca sa”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, în conferinţa de presă cotidiană.
În plus, executivul comunitar va cere Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF) să analizeze acuzaţiile privitoare la nereguli în gestionarea fondurilor europene în Bulgaria.
La rândul său, Ministerul de Externe german şi-a exprimat luni îngrijorarea după uciderea jurnalistei Viktoria Marinova şi s-a pronunţat pentru o protecţie sporită acordată libertăţii presei în întreaga lume.
”Libertatea presei este un drept civil fundamental şi o libertate fundamentală în orice societate democratică”, a declarat luni, la Berlin, un purtător de cuvânt al diplomaţiei germane.
Citește și: O jurnalistă de 33 de ani a fost asasinată! Trupul ei a fost găsit pe marginea drumului
Ancheta în cazul uciderii Viktoriei Marinova are în vedere toate pistele, atât cele legate de viaţa personală, cât şi cele privind activitatea profesională a jurnalistei.
Cotidianul bulgar Capital, citat de agenţia BTA, a relatat luni că premierul Boiko Borisov a afirmat că au fost strânse o mulţime de probe ADN şi că prinderea asasinului este o chestiune de timp, la cazul respectiv lucrând cei mai experimentaţi specialişti.
Citește și: O jurnalistă de investigaţii a fost ucisă. Ce făcuse înainte să moară
Potrivit informaţiilor iniţiale, precizează cotidianul bulgar, jurnalista a fost atacată în timp ce făcea jogging sâmbătă în apropiere de Dunăre. Ea a băut o cafea împreună cu nişte colegi la ora 10:30, după care le-a spus că merge să facă jogging. În jurul orei 14:20, cineva i-a descoperit trupul neînsufleţit şi a sunat la poliţie.
La ultima ediţie a emisiunii sale din 30 septembrie, Marinova a difuzat o convorbire cu doi reputaţi jurnalişti de investigaţii: Dimitar Stoianov din Bulgaria şi Attila Biro din România, care întreprind o anchetă în legătură cu bănuielile de fraudă în cazuri de gestionare a fondurilor europene, în care ar fi implicaţi oameni de afaceri şi aleşi.
Jurnaliștii Dimitar Stoianov şi Attila Biro, reținuți pentru scurt timp
Dimitar Stoianov şi Attila Biro au fost reţinuţi pentru scurt timp de către poliţie în cursul acestei anchete, cazul lor provocând o reacţie de condamnare din partea organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF).
Viktoria Marinova a devenit al treilea jurnalist de investigaţii din Uniunea Europeană ucis în ultimele 12 luni, după asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia în octombrie 2017 şi a ziaristului slovac Jan Kuciak în februarie acest an.