Connect with us
Premierul Matteo Renzi și-a anunțat demisia după ce majoritatea cetăţenilor italieni au respins, prin referendum, reformele constituţionale propuse.

Externe

Italia: Premierul Matteo Renzi și-a anunțat demisia în urma eșecului de la referendum

Italia. Premierul Matteo Renzi și-a anunțat demisia în urma eșecului de la referendumul privind reforma constituțională. Premierul Italiei a anunțat duminică noapte că va prezenta luni demisia sa președintelui Sergio Mattarella.  Liderul Italian a spus că își asumă întreaga responsabilitate pentru respingerea reformelor constituţionale prin referendum.

Renzi a admis că „Nu” a câștigat la referendum de o manieră clară și și-a asumat responsabilitatea înfrângerii.

”Îmi asum înfrângerea. Însă cine luptă pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a susţinut ideile mele, am pierdut eu. Îi îmbrăţişez pe toţi cei care m-au susţinut. Nu am reuşit să vă aduc victoria. Am făcut tot ce se putea face. (…) Eu cred în democraţie. Cred în Italia. Am propus simplificarea sistemului parlamentar. Aceasta a fost reforma propusă la referendum. Nu am fost convingător. Experienţa guvernării mele se încheie aici”, a declarat premierul Matteo Renzi la Palazzo Chigi din Roma.

„Am vrut să tai scaune, dar nu am reușit. Scaunul care cade este cel al meu”, a mai spus premierul italian.

Prim-ministrul anunțase înainte de referendum că își va înainta demisia dacă italienii decid să respingă reformele constituţionale propuse de guvernarea sa, pentru a concentra mai multă putere în mâinile executivului.

Alegătorii italieni au văzut acest referendum ca pe un vot de încredere pentru Matteo Renzi. Acesta nu a reușit să genereze creșterea economică promisă italienilor în 2014.

Matteo Renzi și-a anunțat demisia după ce a pierdut referendumul constituțional la o diferența de 20%

Conform primelor rezultate parțiale, premierul italian a pierdut referendumul constituțional la o diferență de 20%. După numărarea voturilor exprimate în aproape jumătate dintre secțiile de vot, tabăra ”NU” conduce cu 59,63%, anunță autoritățile electorale. Până în acest moment au fost centralizate rezultatele înregistrate în 31.291 din cele 61.551 de secţii de vot de pe teritoriul Italiei.

Citește și: Alegeri prezidențiale în Austria. Van der Bellen A CÂȘTIGAT cu 53,6%

Matteo Renzi a cerut o reformă a sistemului politic prin care s-ar fi sporit puterile guvernului central, în detrimentul celor 20 de regiuni ale Italiei. Liderul italian a invocat frecventele crize politice care au marcat Italia în ultimii ani. Reformele cerute de acesta vizau și renunțarea la bicameralismul perfect prin retragerea funcției legislative în cazul Senatului. Numărul de parlamentari urma să fie și el redus.

Conform institutului Piepoli-IPR, italienii au respins în proporţie de 57-61% reformele constituţionale.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top