Connect with us
Mii de poliţişti sârbi au asigurat securitatea participanţilor la parada Gay Pride din Belgrad

Externe

Mii de poliţişti sârbi au asigurat securitatea participanţilor la parada Gay Pride din Belgrad

Mii de poliţişti sârbi au fost mobilizaţi duminică în capitala sârbă pentru a asigura securitatea participanţilor la parada Gay Pride din Belgrad, care a fost de-a lungul anilor ţinta unor atacuri violente orchestrate de către grupările extremiste şi naţionaliste din ţara balcanică predominant conservatoare, transmite AP.

Câteva sute de persoane au demonstrat pe străzile din Belgrad pentru drepturile comunităţii LGBT, în timp ce elicopterele forţelor de ordine patrulau deasupra. De asemenea, poliţiştii au realizat un perimetru de securitate în jurul participanţilor, iar traficul a fost oprit cu câteva ore înainte de evenimentul programat.

Niciun incident violent nu a fost înregistrat, iar activiştii au precizat că parada s-a desfăşurat într-o atmosferă mult mai detensionată în comparaţie cu anii precedenţi.

”Au existat ameninţări şi în acest an, dar vorbim de ameninţări minore în comparaţie cu anii trecuţi”, a declarat activistul pentru drepturile gay Boban Stojanovic.

Autorităţile sârbe au anulat în ultimii ani mai multe evenimente gay, după ce peste o sută de poliţişti, extremişti şi huligani au fost răniţi în urmă cu şase ani în ciocniri violente în apropierea Gay Pride din Belgrad. De asemenea, pagube materiale însemnate au fost înregistrate în 2010.

Însă, marşurile au fost reluate patru ani mai târziu cu măsuri de securitate adiţionale.

Între timp, autorităţile sârbe au încercat să implementeze noi drepturi pentru comunitatea gay în încercarea de a adera la Uniunea Europeană, inclusiv prin învestirea primului ministru gay în noul executiv.

La Gay Pride a participat inclusiv ministrul Administraţiei Publice, Ana Brnabic. Aceasta a declarat că executivul depune eforturi pentru a îmbunătăţi poziţia în societate a sârbilor homosexuali, precum şi a altor minorităţi sexuale, care se confruntă zilnic cu acte de discriminare şi hărţuire.

”Mesajul transmis de acest guvern este unul important”, a susşinut Brnabic.

Autorităţile sârbe au fost în alertă maximî înainte de Gay Pride-ul din Belgrad, după ce ciocniri violente au izbucnit sâmbătă seara între poliţişti şi microbişti. Opt poliţişti au fost răniţi, în vreme ce 50 de huligani au fost arestaţi.

Foto: Hepta

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top