Connect with us
Pierre Hassner s-a stins din viață. Avea 85 de ani

Externe

Pierre Hassner s-a stins din viață. Avea 85 de ani

Pierre Hassner, specialist francez în relații internaționale, s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani. Află detaliile despre acest subiect din rândurile de mai jos.

Pierre Hassner a plecat dintre noi

Specialistul francez în relaţii internaţionale Pierre Hassner, de origine română, gânditor împotriva violenţei, războiului şi totalitarismului, s-a stins sâmbătă la Paris. Avea 85 de ani. Anunțul a fost făcut de Institutul de Studii Politice de la Paris (IEP) citat duminică de AFP.

„Gânduri emoţionante pentru Pierre Hassner, decedat astăzi”, a scris IEP într-un tweet.

CITEȘTE ȘI: Fotbalistul Hugo Guerra s-a stins din viață. Avea 52 de ani

CITEȘTE ȘI: Philip Roth, unul dintre cei mai scriitori americani, s-a stins din viață

„Specialist eminent în relaţii internaţionale, el şi-a petrecut întreaga carieră la CERI (Centrul de studii şi cercetări internaţionale) al Sciences-Po (institut de studii politice) şi a fost un observator subtil al scenei mondiale”, a adăugat prestigiosul institut parizian.

CERI însuşi a exprimat „o mare tristeţe”, tot într-un tweet.

Despre Pierre Hassner

Considerat urmaş al filosofului şi politologului francez Raymond Aron, al cărui elev a fost, şi al gânditoarei germane Hannah Arendt, Pierre Hassner a format generaţii de studenţi, la Sciences-Po (ştiinţe politice). Acolo a predat din 1964 până în 2003. A predat şi în numeroase universităţi din întreaga lume.

Născut în 1933 la Bucureşti, într-o familie de evrei, care avea să se convertească la catolicism pentru a se proteja de persecuţiile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, el a emigrat în 1948 la Paris. Acolo a urmat cursurile Ecole Normale Superieure (Şcoala Normală Superioară, ENS) înainte de se absolvi filosofia în 1955.

În calitate de ‘visiting professor’ (profesor invitat) la universităţi din Statele Unite şi Canada, Pierre Hassner a jucat rolul de „interpret al Estului pe lângă Occident şi de cel al Vestului pe lângă Est”, a declarat expertul în relaţii internaţionale Dominique Moisi.

„Pornind de la filozofie, apoi mergând la politica internaţională, mă întorc, într-un fel de cerc, la filosofie şi la ordinea sufletului”, scria Pierre Hassner în ‘La violence et la paix’ (Violenţa şi pacea), Editions Esprit, 1950.

Ultima sa carte, ‘La Revanche des passions: métamorphoses de la violence et crises du politique’ (Răzbunarea pasiunilor: metamorfozele violenţei şi crizelor politice) (editura Fayard, 2015). Acolo, el a abordat reîntoarcerea la pasiunile identitare.

Sâmbătă, Pierre Hassner a plecatd intre noi. Avea 85 de ani. A publicat numeroase cărți. Activitatea sa va rămâne mereu vie. Va fi o amintire pentru cei care i-au admirat scrierile.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top