Connect with us
Referendum Irlanda: Aproape 70% dintre irlandezi au votat pentru legalizarea întreruperii de sarcină

Externe

Referendum Irlanda: Aproape 70% dintre irlandezi au votat pentru legalizarea întreruperii de sarcină

Referendum Irlanda. Sondajele realizate la ieșirea de la urne indică faptul că aproape 70% dintre irlandezi au votat pentru eliminarea interdicţiei constituţionale a avortului într-un referendum istoric desfăşurat vineri în această ţară în mod tradiţional catolică, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne.

În total, 69,4% dintre participanţii la referendum au votat „da” pentru legalizarea avortului, în timp ce 30,6% dintre alegători au votat „nu”, potrivit unui sondaj realizat de compania de sondare a opiniei publice „Behavior and Attitudes” în numele RTE, cel mai mare grup mass-media din Irlanda.

Citește și: Iohannis, ferm: „Legea referendumului, aşa cum a ajuns la mine, nu va fi promulgată”

Din cei 3.800 de votanţi chestionaţi, 72,1% dintre femei au votat „da”, în timp ce 65,9% dintre bărbaţi au votat pentru abrogarea amendamentului din 1983, care subliniază importanţa dreptului la viaţă atât pentru mamă, cât şi pentru copilul nenăscut.

Potrivit sondajului, 87,6% dintre alegătorii care au votat „da” au vârste cuprinse între 18-24 de ani, în timp ce majoritatea alegătorilor peste 65 de ani au votat „nu”.

Citește și: Paul Stănescu (vicepremier): Referendumul pentru familie, organizat în mai

De asemenea, 72,3% dintre locuitorii din zonele urbane au votat „da”, în timp ce în zonele rurale procentul acestora a fost de 63,3%.

3,5 milioane de alegători, așteptați la urme

Aproape 3,5 milioane de alegători au fost aşteptaţi la urne. Autorităţile irlandeze au înregistrat un număr semnificativ de alegători noi pe listele electorale, fiind înregistrate peste 118. 000 de cereri de înscriere în acest an, ceea ce indică interes pentru acest vot.

Consultarea populară abordează în mod specific problema abrogării celui de-al optulea amendament la Constituţia irlandeză, introdus în 1983 care interzicea avortul până la o modificare adoptată în 2013 care permite excepţii atunci când viaţa mamei este pusă în pericol de sarcină.

În prezent legislaţia irlandeză rămâne printre cele mai restrictive din Europa, alături de cele din Irlanda de Nord şi în special Malta.Violul, incestul sau malformaţia fătului nu sunt considerate motive legale de a întrerupe sarcina.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top