Connect with us
Premierul ungar Viktor Orban a anunțat schimbări majore în Constituţia ţării

Externe

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat schimbări majore în Constituţia ţării

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat vineri schimbpri majore în Constituția țării. Acesta a spus la radioul public că guvernul Ungariei va iniţia o revizuire majoră a Constituţiei ţării în toamna acestui an, proces ce ar putea dura 12-18 luni.

Viktor Orban, un naţionalist de dreapta care a fost reales cu o majoritate covârşitoare de voturi la alegerile din aprilie anul acesta, nu a dat alte detalii despre amendamentele preconizate.

Potrivit lui Orban, discuţiile despre modificarea Constituţiei din 2011 vor începe în septembrie.

Citește și: Ce a discutat Liviu Dragnea cu Viktor Orban: “Am promis că se va întâmpla lucrul ăsta!”

Partidul de la putere Fidesz, formaţiunea politică a lui Orban, deţine 133 din cele 199 de locuri în parlamentul Ungariei, ceea ce asigură majoritatea necesară de două treimi pentru modificarea oricărei legi.

„În toamnă vom lansa probabil o revizuire a Constituţiei, proces ce va dura un an, un an şi jumătate, în care vom analiza ce a funcţionat şi ce ar fi trebuit să funcţioneze, şi vom găsi eventuale deficienţe pe care trebuie să le remediem în noul text constituţional”, a declarat Orban.

Citește și: Viktor Orban: România duce o “campanie” împotriva liderilor etnici “sub pretextul luptei anticorupție”

După ce a ajuns la putere în 2010, Orban s-a folosit de mandatul său puternic în parlament pentru a rescrie Constituţia. Una dintre modificările criticate a fost restrângerea puterilor instanţei supreme în domeniile bugetar şi fiscal.

Te-ar putea interesa și: Viktor Orban: „În 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra, așadar nu sărbătoresc”

Viktor Orban, premierul Ungariei, a afirmat joi, la Satul Mare, că decizia Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta de a le interzice oficialilor maghiari să participe la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, a fost una corectă.

Premierul Ungariei s-a întâlnit joi la Satu Mare cu președintele UDMR Kelemen Hunor și cu liderii județeni ai Uniunii. Viktor Orban a spus că pe 1 Decembrie maghiarii nu au ce celebra. Premierul ungar consideră că această atitudine este onestă și față de români, potrivit Agerpres.

„Eu sunt tradiționalist și cred că sinceritatea e cea mai bună metodă, chiar dacă sunt la mijloc puncte nevralgice. Aici avem un punct nevralgic diplomatic. Dar este mai bine să îți asumi conflictul sincer decât să ai două fețe. În 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra, așadar nu sărbătoresc. Este o atitudine onestă și către români, pentru că măcar nu îi mințim. Eu consider că diplomația maghiară a procedat corect atunci când a ales calea sinceră și onestă”, a declarat Viktor Orban.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto le-a cerut diplomaților să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. Citește continuarea AICI.

Foto: Hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Externe

To Top