Connect with us
Ministerul de Justitie din Turcia a solicitat Washington-ului sa-l aresteze pe clericul Fethullah Gulen, acuzat de organizarea puciului esuat.

Externe

Turcia a cerut in mod oficial SUA sa-l aresteze pe clericul Fethullah Gulen,

Ministerul de Justitie din Turcia a solicitat marti dimineata Washington-ului sa-l aresteze pe clericul islamist Fethullah Gulen, care este acuzat de orchestrarea loviturii de stat esuate din noaptea de 15-16 iulie.

Decizia vine dupa o serie de discutii purtate de autoritatile turce impreuna cu o delegatie americana, pentru a se stabili acuzatiile care i se aduc clericului autoexilat in Statele Unite inca din 1999, transmite news.ro.

Ankara il acuza pe clericul islamist Fethullah Gulen, care a fost anterior un aliat apropiat al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, de orchestrarea loviturii de stat esuate din noaptea de 15-16 iulie, ce a declansat o campanie guvernamentala de eliminare a asa-zisilor gulenisti din institutiile de stat, precum si presa.

Pana la 120.000 de persoane au fost demise in ultimele doua luni din randul procurorilor, judecatorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldatilor, politistilor, functionarilor publici, precum si a jurnalistilor.

Insa, statele occidentale au criticat campania guvernamentala de eliminare a asa-zisilor gulenisti din institutiile de stat, precum si din presa, ridicand totodata intrebari cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supusi pucistii capturati.

Clericul Gulen neaga toate acuzatiile si sustine ca se va preda autoritatilor turce doar atunci cand acuzatiile impotriva sa sunt demostrate de catre un organ de investigatie independent.

De asemenea, autoritatile turce au cerut in mod repetat extradarea clericului islamist in urma tentativei de lovitura de stat, insa diplomatii americani au precizat ca extradarea poate sa aiba loc doar dupa ce sunt aduse dovezi cu privire la acuzatiile formulate impotriva lui Fethullah Gulen.

Luna trecuta, o delegatie din partea Departamentului de Justitie si a Departamentului de Stat din SUA a vizitat Ankara pentru a discuta despre procesul de extradare. Ulterior, o delegatie din partea Partidului Justitie si Dezvolatre (AKP) a mers la Washington la inceputul lunii septembrie pentru a analiza documentele prin care se solicita extradarea.

Ministerul de Justitie din Turcia a trimis deja dosarele anchetei impotriva clericului islamist la Departamentul de Justitie din SUA.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top