Connect with us
Barack Obama a avertizat marți că Statele Unite că nu vor putea elimina terorismul doar prin forță militară și că va rămâne pentru mult timp o problemă

Externe

Barack Obama avertizează că terorismul rămâne o amenințare pe termen lung

Barack Obama a avertizat marți că terorismul râmâne o amenințare pe termen lung și că Statele Unite că nu îl vor putea elimina doar prin forță militară. Afirmația a fost făcută în ultimul discurs pe teme strategice al administrației sale.

În discursul în care a apărat realizările administraţiei sale în privinţa apărării şi securităţii naţionale, Obama a spus că a reuşit să facă din al-Qaida “o umbră a ceea ce a fost” şi a pus Statul Islamic în dificultate. Însă terorismul va rămâne pentru mult timp de acum încolo o amenințare reală.

“În loc să oferim promisiuni false că putem elimina terorismul prin aruncarea mai multor bombe sau desfăşurarea de tot mai multe trupe sau prin izolarea cu un gard de restul lumii, am analizat îndelung ameninţarea teroristă şi trebuie să urmărim o strategie inteligentă, care poate fi susţinută”, a spus Obama într-un discurs rostit la baza aeriană MacDill din Tampa, Florida, potrivit news.ro.

Liderul american a vorbit despre importanţa respectării legilor şi valorilor americane. El a condamnat reintroducerea tehnicilor dure de interogare sau impunerea unui test de religie migranților, două propuneri controversate ale președintelui-ales, Donald Trump.

“Întregul obiectiv al acestor terorişti este să ne sperie să schimbăm cine suntem şi democraţia noastră”, a explicat preşedintele. “Putem să îi prindem pe aceşti terorişti şi să respectăm cine suntem”, a adăugat el, potrivit AP.

Obama susține în continuare abordarea administrației sale de a le oferi susținere partenerilor locali, fară a se implica în invazii terestre de amploare. Președintele SUA a lăudat și eficacitatea atacurilor cu drone sau a echipelor de comando.

SUA nu poate elimina amenințarea teroristă doar prin forță militară

Unii experți în contraterorism, însă, îl critică pe Obama pentru ascensiunea ISIS, datorată unui răspuns prea lent al liderului de la Washington.

Deşi Statele Unite au reuşit să ucidă mai mulţi lideri militanţi, “moştenirea (lui Obama –n.r.) a fost pătată prin modul în care grupări militante s-au regenerat şi s-au consolidat în ultima parte a preşedinţiei sale”, a explicat Robin Simcox, expert la Heritage Foundation.

În ianuarie 2009, Obama a semnat un ordin executiv prin care interzicea simularea înecului și alte tehnici dure de interogare. Președintele-ales Donald Trump, a promis în timpul campaniei electorale reintroducerea acestora. Trump s-a declarat chiar în favoarea folosirii unor metode şi mai dure pentru a obţine informaţii de la suspecţii de terorism.

Citește și: Marile companii de tehnologie dezvoltă un soft ce va cenzura postările teoriștilor

Barack Obama îi va preda puterea, pe 20 ianuarie, lui Donald Trump. Republicanul a criticat îndelung politica administrației Obama în lupta împotriva terorismului. Trump i-a numit pe Barack Obama și Hillary Clinton “cofondatorii” organizaţiei teroriste Statul Islamic. El i-a acuzat pentru dezvoltarea iniţială a grupării militante.

Casa Albă a comunicat că discursul era planificat cu mult înainte alegerilor din 8 noiembrie și nu a vizat neapărat viitoarea administraţie Trump.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top