Știri
Fiscul vrea acces la datele celor care cumpara cu cardul, fara mandat judecatoresc
Conform unui proiect legislativ pus in dezbatere publica, Fiscul vrea sa primeasca „toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului”, fara a avea nevoie de mandat judecatoresc.
Acest lucru ar urma sa se faca de fiecare data cand o persoana efectueaza plati cu cardul bancar prin intermediul POS-urilor. Fiscul ar dori sa mmai primeasca si date precum: ID-ul comerciantului, numarul si valoarea bonului fiscal, precum si data, ora si minutul emiterii bonului fiscal.
Proiectul a generat un val de controverse, intrucat acest lucru ar insemna o intruziune in viata privata. Datele personale, desi sunt retinute de banci, pot fi utilizate doar prin mandat judecatoresc.
Citeste si: ANAF Lista Datornicilor persoana fizica. Verifica daca ai restante la FISC
La solicitarea Digi24, ANAF a oferit urmatorul punct de vedere:
„Proiectul aflat in dezbatere publica are in vedere cresterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale si scoaterea la suprafata a veniturilor ce nu sunt intotdeauna declarate de agentii economici.
Concret, propunerea vizeaza corelarea datelor înregistrate pe bonul fiscal transmis ANAF de catre aparatele de marcat electronice fiscale cu datele comunicate de POS-urile pentru bunurile/serviciile pentru care plata se face prin intermediul cardului.
De asemenea, aceste date sunt utile pentru determinarea corecta a bazei impozabile în cazul în care casele electronice de marcat întrerup transmiterea de informatii catre ANAF (defectiune, suspendare servicii internet, pana de curent, rea intentie etc).
In urma consultarilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016, Ministerul Finantelor si Anaf au luat deja in considerare modificarea articolului 4, alin 3, din Anexa mentionata in materialele de presa in sensul eliminarii unor date (spre exemplu numarul cardului bancar din motive de securitate) inclusiv netransmiterea unor date pe care institutia emitenta nu le detine.
Subliniem faptul ca trecerea de la casele de marcat electronice fiscale echipate cu role jurnal pe suport hartie este motivata si de faptul ca in statele UE se folosesc demult casele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic securizat”.