Connect with us
Fost șef NATO, despre soarta României în fața Rusiei agresive

Știri

Fost șef NATO, despre soarta României în fața Rusiei agresive

Philip Breedlove, o importantă figură a Alianței Nord-Atlantice (NATO) a vorbit într-un interviu amplu despre amenințarea Rusiei și cum va fi apărată România de aliați.

Generalul american a acordat un interviu ziarului Gândul despre situația globală actuală și importanța țării noastre în NATO.

„Apărarea începe acasă. Trebuie să privim la toate ţările din jurul Mării Negre, de la Turcia în jur, care sunt membre NATO, şi să vedem în ce grad răspund ele mai întâi pentru ele însele. Apoi, în al doilea rând, ca parte a NATO”, a declarat Breedlove.

„Nu cred că ar trebui să devenim contondenți în Marea Neagră”

„Ce este important e că ne afirmăm dreptul de a opera, de a ne antrena şi de a naviga în Marea Neagră, dreptul de trecere pe aici, nu renunţăm la ideea că aceasta este o zonă în care naţiunile Mării Negre îşi pot face treburile în libertate.

Cred că e important ca Alianţa să arate sprijin pentru ţările de la Marea Neagră, arătând că aici este o regiune în care Alianţa are operaţiuni. Nu cred că este nevoie neapărat ca fie Rusia, fie NATO să devină prea provocatori, nu cred că ar trebui să devenim prea contondenţi în Marea Neagră şi să provocăm fricţiuni şi mai mari.

Dar trebuie să demonstrăm clar că Alianţa este o parte a asigurării libertăţii de navigare, de a opera şi de a face exerciţii pentru toate ţările de la Marea Neagră. În mod clar, ce a făcut Rusia comasând o platformă de proiectare a puterii în Crimeea a schimbat dinamica.

Ei sunt capabili să atingă aproape întreaga Mare Neagră cu rachetele de croazieră de coastă, cam jumătate din mare cu rachetele de apărare şi cam toată regiunea cu rachetele de atac la sol. Au avut o luare de poziţie destul de clară despre cum cred ei că trebuie să opereze aici.

CITEȘTE ȘI: SUA trimite în EUROPA avioane F-35 pe fondul tensiunilor cu Rusia

CITEȘTE ȘI: NATO isi sporește prezența în Marea Neagră prin crearea unei unități speciale!

Deci, eu cred că e important ca noi să ne continuăm prezenţa, fie că e rotaţională, fie că e permanentă, dar asta ţine de decizia politică a NATO. Iar cu siguranţă dacă decidenţii politici ai NATO spun că trebuie să fim aici permanent, avem această capacitate”, a mai spus generalul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top