Connect with us
Gabriela Firea, primarul Bucurestiului, a anuntat ca va fi infiintata o Administratie Municipala pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic.

Știri

Gabriela Firea, primarul Bucurestiului, propuneri pentru cladirile cu risc seismic ridicat

Gabriela Firea, primarul Bucurestiului, a anuntat ca va fi infiintata o Administratie Municipala pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic. In plus, edilul a adaugat ca imobilele cu grad I de risc seismic vor fi primele consolidate.

Citeste si: Perchezitii de amploare la hoteluri din Mamaia si Olanesti. Acuzatii de evaziune fiscala

Citeste si: Seceretele celei mai vechi cladiri din Bucuresti

Gabriela Firea a declarat ca a propus o serie de masuri urgente dupa ce a fost facuta o evaluare a cladirilor cu risc seismic.

„Mai intai, fac apel la Guvernul Romaniei si la Parlament, pentru a imbunatati legislatia privind cladirile cu risc seismic, deoarece unul dintre motivele din cauza caruia nu s-au facut mai multe consolidari este refuzul proprietarilor de a parasi cladirile cu bulina. Poate fi justificata atitudinea lor si prin faptul ca primaria nu le-a oferit concret o situatie stabila referitoare la timpul cat locatarii vor fi mutati in alte locuinte pe timpul consolidarilor, precum si pretul, considerat destul de mare, al acestei operatiuni. Bucurestiul este Capitala tarii, prin urmare, nu poate fi responsabilitatea doar a Primariei Generale a Capitalei”, a spus Firea, potrivit News.ro.

Ea anuntat ca proiectul de hotarare pentru infiintarea noii administratii va fi votat in sedinta CGMB din 21 septembrie. Primarul a mai explicat ca in aceasta administratie toti angajatii se vor concentra doar pe consolidarea imobilelor cu bulina.

In ceea ce priveste partea financiara, Gabriela Firea a spus ca a gasit in bugetul votat de fostul CGMB circa 13 milioane de lei pentru consolidarile din acest an, iar de la bugetul de stat, PMB a primit 20.385.000 lei, adica 4,5 milioane de euro.

„Consider ca aceste sume sunt insuficiente si vom actiona printr-o rectificare bugetara, dar vom incepe primele etape ale consolidarii”, a mai anuntat primarul Capitalei.

Firea a precizat ca lista imobilelor din Bucuresti expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic cuprinde 774 de cladiri. Dintre acestea, 183 sunt imobile incadrate in clasa I risc seismic care prezinta pericol public, 173 sunt clasa I risc seismic, 318 – clasa a II-a risc seismic, 94 – clasa a III-a risc seismic, sase – clasa a IV-a.

„Imobilele au fost expertizate in perioada 1994-1996. Dupa 1997, cladirile au fost expertizate la solicitarea proprietarilor sau a asociatiilor de proprietari, prioritate avand cladirile cu regim de inaltime de minimum parter plus cinci etaje si construite inainte de 1940. Din totalul cladirilor expertizate, au fost consolidate, din anul 2001 pana in prezent, 75 de imobile, 18 de catre primarie, restul pe cheltuiala proprietarilor. Pentru 62 de cladiri din cele 183, au fost depuse documentele legale de catre asociatiile de proprietari, insa doar pentru 11 sunt incheiate contractele de executie a lucrarilor si numai in trei dintre acestea sunt deschise santiere, situatie pe care eu o consider dramatica”, a spus Firea.

Ea a mai anuntat ca pentru alte 19 cladiri sunt elaborate proiectele de consolidare, iar pentru restul de 29 de cladiri, dosarele proprietarilor sunt incomplete.

„In ceea ce priveste Centrul Vechi, structura imobilelor incadrate in diferite clase de risc seismic, proprietate privata a statului sau proprietate mixta, se prezinta astfel: risc seismic gradul I pericol public – 38 de imobile in care detinem 87 de apartamente, ocupate in prezent de 200 de cetateni. Risc seismic gradul I – 11 imobile, risc seismic gradul II – sase imobile. In ceea ce priveste imobilelele cu buline de pe Calea Victoriei: clasa I risc seismic care prezinta pericol public – 12 claridi, clasa I risc seismic – o cladire, clasa a II-a – trei cladiri, clasa a III-a – doua cladiri. Imobilele incadrate in categorii de urgenta si neincadrate in clase de risc seismic necorespunzatoare sunt noua.”, a spus primarul general al Capitalei.

Gabriela Firea a adaugat ca din cele 27 de cladiri cu risc seismic de pe Calea Victoriei, doar patru sunt consolidate: Calea Victoriei nr. 23, 33-35, 56 si 128 A. Primarul a precizat ca va fi demarata in regim de urgenta consolidarea in Centrul Vechi si pe Calea Victoriei.

Edilul a mai spus ca este nevoie de expertizarea cladirilor pentru care nu s-a facut inca acest lucru si, in functie de raportul de expertiza, se va putea trece la inceperea serviciilor de proiectare, demararea executiei lucrarilor, iar pentru fiecare faza este necesara solicitarea aprobarii proprietarilor si depunerea documentelor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top