Connect with us
Greenpeace România a descoperit, în județul Gorj, 35 de transporturi ilegale de lemn, în valoare de aproximativ 25.000 euro

Știri

Greenpeace a descoperit 35 de transporturi ilegale de lemn în Gorj

Greenpeace România a descoperit, în județul Gorj, 35 de transporturi ilegale de lemn, în valoare de aproximativ 25.000 euro.  Membrii organizației au trimis în acest caz o sesizare către DIICOT, Garda Forestieră Vâlcea şi Ministerul Mediului.

O echipă de activiști a făcut, în perioada 17-18 noiembrie, o cercetare privind transportul de lemn în satul Gureni din comuna Peştişani, judeţul Gorj. În această localitate își desfăşoară activitatea patru societăţi de prelucrare şi transport al lemnului.

Greenpeace a folosit aplicația Inspectorul Pădurii pentru a monitoriza transporturile de lemn din bazinul forestier Bistrița. Astfel au fost identificate 35 de transporturi ilegale. Unele vehicule erau fără aviz, iar majoritatea aveau aviz pentru un volum semnificativ mai mic.  Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi.

Nu este prima dată când Greenpeace descoperă nereguli în pădurile din această zonă. În luna iulie, ONG-ul a documentat un caz de tăiere ilegală și a trimis o sesizare către Ocolul Silvic Brâncuşi. Astfel s-a descoperit că 85 de arbori au fost tăiați ilegal.

Greenpeace a descoperit transporturi ilegale în valoare de 25.000 euro

„Am revenit în Gureni pentru a cerceta cum ajunge lemnul tăiat ilegal pe piaţă. Nu ne aşteptam să găsim camioane fără acte, având în vedere că oricine poate verifica legalitatea transporturilor fie prin apel la 112, fie folosind aplicaţia Inspectorul Pădurii instalată pe telefoane mobile. Se întâmplă, însă. În cele mai multe cazuri, e vorba de camioane încărcate la maximum, cu 20 de metri cubi şi mai mult, care în aviz să aibă înregistraţi 7-10 metri cubi.

Volumul estimat de lemn ilegal monitorizat în două zile, de 319 metri cubi, este foarte îngrijorător. Radarul Pădurilor îşi face treaba, însă operaţiunile de control din partea autorităţilor trebuie intensificate, iar sancţiunile aplicate să elimine furtul şi distrugerea pădurilor”, a declarat Ionuţ Apostol, director de campanii la Greenpeace România.

Consiliul Concurenţei a anunţat luni că efectuat inspecţii inopinate la sediile a trei companii privind posibile înţelegeri anticoncurenţiale în industria lemnului. Firmele vizate au fost Forestar din județul Neamț, Nico–Paul şi Saniral județul Suceava.

Citește și Control la trei firme de prelucrare a lemnului. Există suspiciuni de practici anticoncurențiale

La începutul acestui an, Consiliul Concurenței a declanşat o investigaţie privind posibile acorduri între companiile de pe piaţa prelucrării lemnului. Existau suspiciuni asupra unor înțelegeri între firme pentru adjudecarea lemnului destinat comercializării la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile Silvice Alba şi Hunedoara.

Autoritatea are în derulare o anchetă sectorială pe piaţa lemnului în cadrul căreia sunt analizate structurile şi mecanismele de funcţionare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top