Connect with us
Înălțarea Domnului 2020. Ce să nu faci pe 28 mai ca să ai noroc

Spiritualitate

Înălțarea Domnului 2020. Ce să nu faci pe 28 mai ca să ai noroc

Înălțarea Domnului este celebrată anul acesta în data de 28 mai. Este una dintre cele mai importante sărbători creștine, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. În tradiția populară, această sărbătoare poartă denumirea de Ispas.

Înălțarea Domnului este celebrată la 40 de zile după Înviere, în Joia din a șasea săptămână de după Paște. În această zi, Mântuitorul s-a înălțat la Ceruri, sfârșind astfel activitatea Sa de răscumpărare a neamului omenesc din robia morţii şi a păcatului.

În această zi, credincioșii se salută cu „Hristos S-a înălțat” și „Adevărat S-a înălțat”. În această zi,  se spune că Mântuitorul Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. La această minune au mai luat parte şi Apostolii şi cei doi îngeri. Aceştia din urmă le-au vorbit apostolilor despre cea de-a două venire a lui Hristos, şi le-au cerut să nu fie copleşiţi de durerea despărţirii de Mântuitor.

Totodată, această zi este recunoscută ca Ziua Eroilor, fiind dedicată pomenirii eroilor care s-au jertfit pentru apărarea neamului.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Potrivit credinţei ortodoxe, se înroşesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paşti, iar salutul este „Hristos s-a înălţat! – Adevarat s-a înălţat!”.

În unele zone ale țării, oamenii leagă frunze de nuc peste brâu, ca să fie feriți de rele și de boli. Totodată, în această zi, fetele și feciorii se duc în pădure să culeagă frunze de alun, iar cu acestea fac vrăji de dragoste.

Se mai fac și pomeni și se împart pentru morți, în special brânză, ceapă verde și pâine caldă. Casele și mormintele se împodobesc, în unele zone, cu frunze de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuștean.

La fel şi vitele sunt bătute cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii. De asemenea, se crede că aceia care mor în ziua de Înălțare vor ajunge direct în Rai, fără a trece prin Judecata de Apoi.

Totodată, o tradiție mai puțin cunoscută spune că dacă va ploua în ziua de Ispas, va urma o vară secetoasă.

Ce să nu faci de Înălțarea Domnului

În această zi, nu se lucrează, nu se coase, nu se fac treburi în gospodărie, nu se spală. Nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să înjuri sau să bârfești. De asemenea, se mai spune că nu este bine ca femeile să împrumute sare sau să dea foc din casă, pentru că tot sporul și tot norocul se vor pierde.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top