Connect with us
Îngrijorător! Numărul de donatori de organe în România s-a înjumătăţit

Știri

Îngrijorător! Numărul de donatori de organe în România s-a înjumătăţit

Vești proaste pentru bolnavii din România. Numărul de donatori de organe s-a înjumătăţit în anul 2017 faţă de 2016, a declarat vineri medicul Carmen Pantiş, coordonator al Programului de transplant din judeţul Bihor.

„Un număr de 65 de donatori reali care au fost identificaţi, declaraţi şi prelevaţi în România (n.r. – anul 2017). Aceasta înseamnă o medie de 3,25% la un milion de locuitori, comparativ cu anul 2016, când am avut 6,5%.

Deci practic în anul 2017 s-a înjumătăţit numărul de donatori din România, considerându-se situaţia din cauza refuzului foarte mare al familiilor pentru donarea de organe. Lipsa încrederii în sistemul medical românesc”, a afirmat medicul, cu ocazia unui eveniment dedicat Zilei Naţionale a Transplantului din România.

Câți donatori ”reali” există

Potrivit lui Pantiş, până la finalul lunii mai 2018 există 24 de donatori „reali”.

„Anul 2018 nu ne aduce veşti mai bune, deoarece până la finele lunii mai există 24 de donatori reali.

Sperăm ca acest concept de moarte cerebrală echivalent cu moartea să fie foarte bine înţeles atât de mass media, cât şi de populaţia care are o rudă declarată în moarte cerebrală şi sper ca numărul de donatori în ţară să crească până la finalul anului 2018.

Citește și: Un nou transplant pulmonar realizat de Echipa de la Spitalului Clinic Sf. Maria – București

Numărul de pacienţi care sunt pe listele de aşteptare este foarte mare. Sunt peste 3.000 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru rinichi, peste 600 la ficat, 200 la cord. Există mai mult de 40 pacienţi de aşteptare pentru transplant pulmonar”, a mai spus coordonatorul.

Noua lege a transplantului de organe. Centrele private ar putea primi finanţare ca cele publice

Centrele private de transplant ar putea primi finanţare în aceeaşi măsură ca cele publice. Mai mult, spitalele particulare vor putea să transplanteze şi organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.

Sunt două modificări importante pe care autorităţile din Sănătate le introduc în noua lege a transplanatului de organe. Proiectul este aproape gata şi vor fi definite şi criteriile după care vor fi selectaţi pacienţii care au nevoie de operaţie.

Un pacient a primit un rinichi de la soţia lui. Transplantul a fost realizat într-o clinică privată din Braşov şi a costat 28.0000 de euro. Iar pentru o tânără româncă, studentă în Elveţia, statul elveţian a plătit operaţia efectuată în aceeaşi clinică.

În lege sunt trecute şi condiţiile în care România poate face schimb de organe cu alte ţări europene. Acestea vor putea fi exportate doar dacă la noi nu sunt bolnavi compatibili. În plus, rămâne în vigoare acordul cu Eurotransplant, în baza cauia pacienţii pot fi trimişi în străinătate pentru transplant, dacă aici nu se pot opera.
Nouă lege a transplantului ar putea intra în vigoare până la sfârşitul anului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top