Connect with us
Președintele Klaus Iohannis a făcut noi declarații la Palatul Cotroceni, miercuri, pe tema legilor justiției. El a decis să trimită pachetul legislativ la CCR.

Știri

Klaus Iohannis a luat decizia cu privire la Legile Justiției. CCR și Comisia de la Veneția, sesizate!

Președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație la Palatul Cotroceni, miercuri, 2 mai. Aceste declarații vin în contextul în care, săptămâna trecută, șeful statului a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă.

Iată ce a spus președintele

„Vorbim despre legile Justiției. Să ne reamintim cum am ajuns până aici. În toamna lui 2016 a fost campanie pentru parlamentare. PSD a îmbrobodit poporul cu un program numai cu lapte și miere. Au câștigat alegerile și au ajuns la guvernare.

A urmat altceva. A început asaltul contra justiției din partea PSD. Au venit cu ordonanța 13 la începutul lui 2017. Acea ordonanță am reușit să o oprim împreună. Sute de mii de români de bună credință au protestat în stradă pentru acest lucru. Asaltul s-a mutat în parlament, iar rezultatul demersului parlamentar a ajuns acum în faza în care se cere promulgarea acestor legi.

Graba lipsită de orice justificare și modul autoritar în care s-au desfășurat dezbaterile parlamentare au determinat foarte multă neîncredere.

Reforma justiției a PSD este clamată de asociațiile magistraților și trezesște îngrijorări ale partenerilor externi.

Nu putem să asistăm pasivi la rescrierea din mers a Constituției.

Separația puterilor în stat înseamnă respect reciproc între instituții, dar mai ales echilibru și control reciproc. 

Întregul pachet legislativ a fost adoptat într-o săptămână. Apoi a fost nevoie de 4 luni și 3 decizii CCR pentru a corecta unele prevederi.

Toate acestea dovedesc că rezultatul deliberărilor parlamentare  ar fi avut de câștigat dacă ar fi fost mai bine argumentate și dezbătute.

Mă voi referi la legile 303, 304 și legile 317.

Constat că legile nu sunt deplin adecvate nici cadrului constituțional intern și nici standardelor europene în materie.

Unele dispoziții din legea 303 au fost declarate neconstituționale în 3 rânduri. Cu toate acestea, prevederi contravin în continuare constituției, iar statului procurorului este diminuat.

Există riscul de a bloca actul de justiție prin noua formă a legii 304. Sunt modificări menite să timoreze magistrații. Roul ministrului Justitiei crește, în detrimentul CSM.

Legea 317 instituie o segregare a garantului independenței justiției, din plenul CSM la secții, după dictonul divide et impera.

Pachetul legislativ nu corespunde exigențelor unui stat de drept și democratic. Nu corespunde nici așteptărilor românilor.

Am decis ca atare să trimit întregul pachet înapoi la CCR și, în paralel, să sesizez Comisia de la Veneția.

Fzc un apel la CCR de a nu se grăbi și de a conlucra cu organismul european care contribuie de 30 de ani la un sistem de justiție în Europa.

Sunt convins că judecătorii CCR își vor respecta statutul de apărători ai democrației

După ce Curtea se va exprima, voi face o nouă analiză și voi decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare.

Șeful statului a spus atunci că Viorica Dăncilă nu face față funcției de premier și că vulnerabilizează guvernul. Dăncilă a anunțat, însă, că nu ia în calcul o eventuală demisie.

Coaliția de guvernământ PSD – ALDE a anunțat că nu se pune problema ca o moțiune de cenzură împotriva premierului să treacă de Parlament.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top