Connect with us
Fasolea cu cârnăciori este mâncarea tradițională de Ziua Națională însă doar 5% din consumul intern de fasole și 40% din cel de carne, provin din România

Știri

Mâncarea tradițională de Ziua Națională, făcută cu produse din import

Fasolea cu cârnăciori sau costiță afumată este mâncarea tradițională de Ziua Națională. Însă mai puțin de 5% din consumul intern de fasole și 40% din cel de carne, provin din producția autohtonă.

Statisticile oficiale privind preparatul de fasole cu cârnăciori sau costiță arată că doar o mică parte din ingrediente provin din producția națională. 95% din fasole și 40% din carne provin din importuri. 32% din importurile de fasole provin din Uniunea Europeană iar 64% din afara UE.

Peste 90% din mezeluri sunt procesate în România. Însă carnea, mai ales cea de porc, provine din import. Statisticile patronatelor cu profil alimentar arată că 60% din carne este adusă din afara țării. Privind în termeni geometrici, dintr-un metru de cârnat, 60 de centimetrii provin din import și 40 de centimetrii din producția națională. Doar prepararea se face în România.

Mâncarea tradițională de Ziua Națională provine din import

„De vreo 15 ani, în România producția de fasole este aproape zero, pentru că este greu de vândut în condițiile concurenței importurilor. Chiar și cea care este prezentată drept producție românească este de fapt amestecată cu fasole din import. Iar despre aceasta gospodinele spun că nu e bună pentru că nu se fierb simultan toate boabele, unele rămânând tari și stricând astfel mâncarea”, a declarat pentru Mediafax Sorin Minea, președintele patronatului ROMALIMENTA.

„Cât despre preparatele din carne, sigur că procesarea se face majoritar în România – mai puțin acele sortimente din categoria premium, aduse din țări cu tradiție – însă materia primă, carnea brută în carcasă, este de import în proporție de 60%. Și încă ceva: anual, 1,3 milioane de porci (grăsuni) sacrificați în România sunt aduși de fapt din import. E greu de stabilit ce mai e românesc și ce nu în mezelurile noastre”, a subliniat liderul patronal.

Citește și: Program paradă 1 decembrie 2016 în marile orașe din România

Potrivit statisticilor oferite de consiliul Concurenței, importurile sunt în proporții de peste 50% la toate categoriile de fructe și legume. Singurele excepții sunt cireșele (45%) și varza (43%). Cele mai mari proporții ale importurilor sunt consemnate la fasole (96%), pere (95%), mere (86%) și struguri (85%).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top