Connect with us
Chirurgul Gheorghe Burnei a luat mită de 15 ori într-o singură lună. Sumele primite de medic variau între 50 de lei şi 1.350 de euro.

Știri

Medicul Burnei a luat mită de 15 ori într-o singură lună. Sumele variau între 50 de lei și 1.350 de euro

Chirurgul Gheorghe Burnei a luat mită de 15 ori într-o singură lună. Sumele primite de medicul de la Spitalul “Marie Curie” fiind între 50 de lei şi 1.350 de euro.

Chirurgul ortoped a încheiat un simulacru de contract de donaţie pentru 1.350 de euro, primiți de la mama unui băiețel pe care l-a operat, și i-a folosit pentru a se deplasa la o conferință în străinătate.

La perchezițiile făcute în biroul medicului, procurorii au găsit peste 13.000 de lei, 5.000 de euro şi 750 de dolari.

Gheorghe Burnei a fost plasat duminică seară sub arest la domiciul, în urma unei decizii laute de Tribunalul București. Doctorul este pus acuzare pentru luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii.

Potrivit procurorilor,în perioada 26 octombrie – 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins şi a primit de 15 ori mită de la părinţii copiilor pe care îi avea în îngrijire. Sumele primite ca mită variau între 50 de lei şi 1.350 de euro. În această perioadă, părinții a opt copii au acordat mită pentru consultații, între 50 și 500 de lei.

În perioada 2-24 noiembrie, alți  7.200 de lei şi 1.850 de euro au ajuns în buzunarele chirurgului ortoped. Banii au fost dați de părinții a șapte copii pe care medicul i-a operat.

Burnei a luat mită și de la părinții copiilor pe care făcea experimente

Potrivit anchetatorilor, Gheorghe Burnei ar fi luat mită și de la părinții copiilor pe care făcea experimente.

“În cazul altor copii ai căror părinţi nu realizează că, de fapt, copilul a fost supus unui experiment eşuat, inculpatul continuă să îi opereze sub pretextul că le remediază operaţiile, dar în realitate continuă experimentele. Cu toate că procedează în această manieră, inculpatul nu are scrupule să primească sume de bani cu titlu de mită de la părinţii copiilor operaţi”, au scris procurorii în referatul cu propunere de arestare.

Burnei nu cerea banii în mod direct, și rareori îi accepta înaintea operației. Doar după intervențiile chirurgicale, acesta le permitea părinților să îl “gratifice” cu sume de bani sau foloase.

Pentru sumele de bani primite înainte de o intervenție chirurgicală, medicul întocmea un înscris sub semnătură privată, pe care îl intitula contract de donaţie.

În 21 noiembrie, Burnei i-a cerut unei mame 1.350 de euro pentru operația fiului său. Pentru a acoperi mita, chrirugul i-a spus femeii că banii reprezintă o donaţie pentru secţia de Ortopedie a Spitalului “Marie Curie”, pe care acesta o conducea. Băiatul a fost operat pe 24 noiembrie, iar la finalul intervenției medicul a cerut cei 1.350 de euro, pe care i-a și primit.

Legea drepturilor pacientului prevede însă că “personalul medical sau nemedical din unităţile sanitare nu are dreptul să supuna pacientul niciunei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta să îl recompenseze altfel decât prevăd reglementările de plată legale din cadrul unităţii respective”.

Potrivit anchetatorilor, suma de bani nu poate fi considerată donație deoarece a fost cerută anterior intervenției chirurgicale. Astfel, medicul a pus “presiune pe o persoană aflată într-o stare de vulnerabilitate faţă de el”, mai spus procurorii.

Chirurgul a cerut 4.000 de euro pentru a instala o tijă metalică

Dosarul împotriva medicului Burnei a fost deschis pe 28 noiembrie, ca urmare a unui denunț. Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au dispus atunci începerea urmăririi penale pentru luare de mită. În denunţ se arăta că medicul Gheorghe Burnei, prin intermediul “sorei M.”, i-a solicitat denunţătoarei 4.000 de euro pentru a-i procura şi pentru a-i instala copilului acesteia o tijă metalică.

În data de 8 decembrie, procurorii au extins urmărirea penală pentru 16 infracţiuni de luare de mită. Trei zile mai târziu, pe 11 decembrie, l-au pus sub acuzare şi l-au reţinut pe medicul Burnei pentru 15 dintre aceste fapte.

Anchetatorii au solicitat arestarea preventivă însă instanţa a dispus ca medicul să fie plasat în arest la domiciliu. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel București.

Procurorii susțin că numărul de acuzații împotriva lui Gheorghe Burnei ar putea să crească. Acuzațiile care i se aduc la acest moment privesc faptele săvârşite în doar o parte din perioada supusă cercetărilor.

Citește și: Șocant! Medicul Burnei implanta oase de vită la copii, potrivit surselor judiciare

Potrivit anchetatorilor, medicul nu își asumă nicio resposabilitate cu privire la acuzațiile care i se aduc. Iar atunci când părinţii îl confruntă, “devine violent verbal şi aruncă, în mod fals, asupra părinţilor deja greu încercaţi o vină suplimentară”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top