Connect with us
Natalitatea în România este în continuă creștere în ultimele luni, confirmă Institutul Național de Statistică. Prognozele pe termen lung rămân sumbre.

Știri

Natalitatea în România – creștere de 13% în ultimele 3 luni

Natalitatea în România este în continuă creștere în ultimele luni, confirmă Institutul Național de Statistică. Cifrele sunt îmbucurătoare, în special datorită faptului că ele sunt dublate și de o scădere a numărului de decese.

Natalitatea în România – Amplă statistica INS

În primul rând, același studiu menționează că în primele 10 luni ale acestui an, populația României a scăzut cu 51.199 de locuitori. Deși raportul este încă negativ, situația este mult îmbunătățită față de aceeași perioadă a anului trecut.

În al doilea rând, analiza comparată a sporului natural pe lunile octombrie ale anului trecut și celui curent, oferă semne pozitive. Potrivit INS, sporul natural înregistrat în octombrie 2016 a fost de 4.651. Prin comparaţie, în octombrie 2015, sporul natural a fost tot negativ, cifrându-se la 5.813 persoane.

În al treilea rând, Institutul a acoperit și zona procentelor natalității și mortalității infantile. În luna octombrie a anului curent s-au născut 17.212 copii. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, în maternitățile României s-au născut cu 1.960 (12,9%) mai mulţi copii. De cealaltă parte, mortalitatea infantilă din România a coborât semnificativ în octombrie 2016. S-au înregistrat 100 de decese ale unor copii cu vârsta de sub un an, comparativ cu 147 de decese câte au avut loc în 2015.

Citește și: Vesti bune pentru mame! Ce se intampla cu indemnizatiile pentru cresterea copilului!

La nivel european, România are cea mai mare rată a mortalității infantile. Majoritatea deceselor în acest segment de vârstă sunt puse pe seama condițiilor jalnice din spitalele țării.

În ceea ce privește, declinul demografic, specialiștii prognozează o înrăutățire a situației. Astfel, este așteptat ca până în 2050, populația României va ajunge la 14,5 milioane de locuitori. Principala cauză a acestui fenomen este reprezentată de condițiile sub-mediocre de trai, care nu mai motivează cetățenii să aducă pe lume copii, de frica imposibilității creșterii acestora.

George Vintilă este redactor HUFF.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top