Știri
Nelu Tătaru, despre relaxarea restricțiilor și situația României în prezent
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că nu se poate vorbi despre relaxarea restricțiilor în acest moment. În prezent, țara noastră încă se confruntă cu o curbă ascendentă de infectare cu coronavirus. Măsurile de prevenire a răspândirii bolii rămân în continuare valabile. Situația României este una gravă, cu un număr tot mai mare de pacienți infectați.
Nelu Tătaru, despre relaxarea restricțiilor și situația României în prezent
Ministrul susține că încă ne aflăm într-o continuă creștere a numărului de îmbolnăviri și este așteptată o explozie de cazuri după Paște. Acesta declară că măsurile vor fi ridicate abia după ce curba cazurilor noi şi a cazurilor critice va începe să scadă.
„Vom face o evaluare cam după o săptămână după sărbătorile pascale, vom vedea de la zi la zi numărul de cazuri, creşterea acestuia, precum şi numărul deceselor. Încă suntem pe panta ascendentă a curbei despre care vorbim de două luni de zile. Suntem într-un moment în care urmărim ca şi creşterea numărului de cazuri să se facă într-un număr mic. Întâi să ajungem la un număr de cazuri constant şi după aia ne gândim la descreştere. Nu vorbim de relaxare deocamdată”, a declarat Tătaru.
De asemenea, Nelu Tătaru a declarat că relaxarea măsurilor se va face în funcție de comunitate și focar, de cât de gravă e situația fiecăreia; de asemenea, se va ține cont și de categoria de vârstă.
Măsurile nu vor fi reduse în aceeași măsură peste tot. Odată cu relaxarea, vor veni și alte măsuri, precum ieșitul în public doar cu mască de protecție și mănuși. De altfel, 10 județe din România, împreună cu Capitala, reprezintă 70% din cazuri. Deși transmiterea pare a fi redusă, focarele sunt încă active și în creștere.
Tătaru a ținut să precizeze că nu se va pune problema de a fi reluate adunări publice, competițiile sportive sau deschiderea mall-urilor.
După ce a făcut vizite în mai multe unităţi sanitare, ministrul spune că cei din corpul medical au ”un moral ridicat”. Atitudinea aceasta apare chiar şi în judeţele care au un număr mare de bolnavi. De asemenea, un vârf al epidemiei ar însemna, conform calculelor autorităţilor române, un număr de 15-20.000 de cazuri.