Cei 26 de miniștri din Cabinetul Grindeanu au fost audiați și avizați pozitiv miercuri în comisiile parlamentare. Premierul desemnat va cere după aceea votul de învestire în Parlament, în cadrul unei ședințe care va începe la ora 15. Guvernul Grindeanu a fost votat de parlamentari.
Prima ședință de Guvern va avea loc la ora 21:00. Huff.ro vă ține la curent cu evenimentele importante de pe scena politică.
Update, ora 19:29: Declarații Klaus Iohannis: „Felicitări pentru votul de încredere primit în Parlament. Din acest moment, dumneasvoastră sunteți Guvernul României. Aveți de îndeplini promisiuni complicate. Ce a fost promis în campanie trebuie înfăptuit.
Sper să-mi explicați cum veți crește salariile, scădea taxele în liniile deficitului bugetar. Eu vă doresc să aveți un mandat de succes. La fel ca și toți românii.
Mă aștept să păstrați clară și vizibilă orientarea euro-atlantică a României. Eu aștept să faceți tot ce se poate pentru a sprijini o justiție independentă. Statul de drept are nevoie de consolidare.
Domnilor miniștri, aștept să gestionați inteligent economia și finanțele publice atât cât vă permit rigorile legii. Este important ca după creșterile salariale promise să putem păstra nivelul datoriilor la un nivel decent. Trebuie să aveți grijă ca economia țării să crească. Actualmente, țara stă bine la acest capitol dar nu este suficient.
În fine, sunt convins că jurământul făcut azi v-a convins că pentru România este crucial să vă îngrijiți de securitatea națională. Trebuie știut că pe noi ne preocupă și contextul extern nu doar cel intern. E nevoie ca România să rămână un pol de stabilitate în zonă.
Domnule Dragnea, am aflat de la televizor că sunteți singurul care cunoaște programul de guvernare din scoarță în scoarță. Pe această cale, vă rog să-i învățați și pe miniștri.
Vă doresc mult succes. ”
Update, ora 19:28: Ana Birchall depune jurământul de credință la Palatul Cotroceni.
Update, ora 19:27: Mihaela Toader depune jurământul de credință în fața lui Klaus Iohannis
Update, ora 19:26: Grațiela Gavrilescu depune jurământul de credință.
Update, ora 19:25: Violeta Alexandru depune jurământul de credință.
Update, ora 19:24: Andreea Păstârnac depune jurământul de credință înaintea președintelui.
Update, ora 19:23: Mircea Titus Dobre depune jurământul de credință.
Update, ora 19:22: Marius Dunca depune jurământul de credință la Palatul Cotroceni.
Update, ora 19:21: Augustin Jianu depune jurământul de credință în fața lui Klaus Iohannis.
Update, ora 19:20: Șerban Valeca depune jurământul de credință în fața liderului de stat.
Update, ora 19:19: Adriana Petcu depune jurământul de credință.
Update, ora 19:18: Ioan Vulpescu depune jurământul de credință înaintea președintelui Iohannis.
Update, ora 19:17: Florian Bodog depune jurământul de credință în fața șefului statului.
Update, ora 19:16: Florin Jianu depune jurământul de credință la Palatul Cotroceni.
Update, ora 19:15: Răzvan Cuc depune jurământul de credință în fața președintelui Iohannis.
Update, ora 19:14: Toma Petcu depune jurământul de credință.
Update, ora 19:13: Alexandru Petrescu depune jurământul de credință la Palatul Cotroceni.
Update, ora 19:12: Lia Olguța Vasilescu depune jurământul de credință.
Update, ora 19:11: Pavel Năstase depune jurământul de credință înaintea șefului statului.
Update, ora 19:10: Petre Daea depune jurământul de credință în fața lui Klaus Iohannis.
Update, ora 19:09: Florin Iordache depune jurământul de credință la Palatul Cotroceni.
Update, ora 19:08: Viorel Ștefan depune jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis.
Update, ora 19:07: Gabriel Leș depune jurământul de credință.
Update, ora 19:06: Teodor Meleșcanu depune jurământul de credință.
Update, ora 19:05: Carmen Dan depune jurământul de credință.
Update, ora 19:04: Daniel Constantin depune jurământul de credință.
Update, ora 19:02: Sevil Shhaideh depune jurământul de credință pe Coran.
Update, ora 19:00: Sorin Grindeanu depune jurământul de credință.
Update, ora 18:30: La ora 19:00, Guvernul Grindeanu va depunde jurământul.
Prima reacție a lui Klaus Iohannis după ce Guvernul Grindeanu a fost votat
Update, ora 18:08: Sorin Grindeanu, prima declarație după votul pozitiv din Parlament:„ Acest vot înseamnă votul românilor din 11 decembrie. Înseamnă responsabilitate, care în acest moment apasă pe umerii românilor. Odată cu acest vot a devenit Guvernul acestei țări. I-am mai îndemnat pe colegii mei la modestie față de români.
Vom urmări acest scadențar pe fiecare minister în parte. Astfel încât tot ceea ce am promis cetățenilor să se și întâmple. Asta e menirea politicienilor ca ceea ce promit să se și realizeze. Sunt convins că putem să le facem dacă respectăm ceea ce spunema: responsabilitate și respect.
Am văzut foarte multe lucruri în aceste zile. Suntem un Guvern politic. La componența guvernului pe partea PSD am lucrat împreună cu Liviu Dragnea. Toate aceste lucruri mi se par forțate, rămâne ca viitorul să-mi întărească spusele de acum.”, a spus Sorin Grindeanu.
Update, ora 17:44: Guvernul Grindeanu– Rezultate voturi: 296 de voturi pentru învestirea guvernului și 133 împotrivă.
Update, ora 17:38: Votul din Parlament s-a încheiat. În cel mai scurt timp vă vom prezenta rezultatele.
Update, ora 17:28: În aceste momente parlamentarii votează pentru Cabinetul Grindeanu.
Update, ora 16:12: Nicușor Dan, declarații: Ne-ar fi plăcut să citim în planul de guvernare că există în spațiul universitar multă impostură, că în domeniul Sănătății există o rețea de interese oculte. Avem 8 milioane de oameni care trăiesc sub pragul de sărăcie. Peste 3 milioane au ales să părăsească România.
Update, ora 15:54: Raluca Turcan, declarații: Mulți oameni de bună credință au dat crezare promisiunilor PSD. PSD-ul își arată acum adevărata față. Nu mă refer la faptul că la multe promisiuni din campanie PSD a renunțat. Încearcă să exercite utere în toată România fix cum a exercitat-o la Teleorman. La 10 ani de la aderarea Rmâniei la UE asta este tot ce poate oferi PSD.
PNL consideră că România a depășit etapa acestui tip de guvernare. PSD efectiv nu oate înțelege că aspirațiile cetățenilor sunt cu totul altele. Oamenii caută eficiență și responsabilitate. Un guvern trebuie să fie al unei țări. PNL nu va vota acest guvern. Acest guvern nu întrunește standardele de competență. rin refuzul repetat de a infirma negocierile pe legea amnstiei, Dragnea a confimat că amnistia a fost parte a pachetului de negociere.
Acest guvern provizoriu al domnilor Dragnea și Tăriceanu. Ministrul Educației nu a fost ales pentru modernizare, ci pentru a continua măsurile învechite. Prezența domnului Meleșcanu în guvernul României este sfidătoare. Cu această numire ne-am lămurit.
Este crucial ca viitorul Guvern să dea un semnal mediului de predictibilitate. Facem un apel ca noul gvern să lase în pace măsurile fiscale intrate în vigoare. Va începe guvernarea PSD prin a reintroduce taxe? Mai dorim să atragem atenția cu privire la un discurs extrem de nociv. ONG-urile au devenit dușmanii poporului. România trebuie să dea un semnal de susținere și să anunțe măsuri prioritare pentru el. Distrugeți și capitallul românesc cu populismul.
Niciun centimetru din autostradă nu a fost făcut din acciza la carburanți. Viziunea este de un populism fără niciun scrupul. Nu puteți face deodată scăderi de taxe, creșteri de salarii și pensii. nu ați reinventat capitalismul și nici măcar populismul. Care vor fi sursele financiare pentru asemenea promisiuni?
În funcții cheie sunt oamenii domnului Dragnea, de la Teleorman. Noi dorim să vă realizați promisiunile fără să-i înșelați pe români. Poate veți primi remiul Nobel pentru economie în 2018. Pensionarii au sărăcit.
Este ultima evaluare de sărăcie de Insitutul Național de Statistică, exact în guvernul Ponta.
Trebuie să recunoaștem promisiunile duc spre o anumită categorie. Rețeta nu este alta. Asta a fost și pe vremea lui ponta și a ieșit cum a ieșit. O rețetă secretă fundamentată economic nu aveți.
Domnule Grindeanu, dacă vom găsi căi de dialog ne vom buzura. Dar până când nu vă emancipați de sub tutela domnului Dragnea nu putem să girăm acest guvern. Vom afce în fiecare săptămână un raport public pe această temă. Din păcate lucrurl acesta îl vede în fiecare zi o țară întreagă. Acest guvern nu are ce să producă pentru cei mulți.
Update, ora 15:53: Dragnea, declarații în Parlament: Azi prin votul Parlamentului încetează starea de suspendare a democrației. După un aproape un an, România va fi condusă de un Executiv legitim. România are șansa azi de a porni pe un drum nou. Un drum care să ducă la creșterea veniturilor opulației. Suntem la începutul unui nou mandat.
Depinde numai de noi, de cei de aici, să încetăm să mai rpivim România ca un câmp de bătălie. Am învățat că mai important este modul cum vei gestiona această victorie.
Pentru orice partid e important puterea politic. Niciodată poate un partid nu a trezit așteptări atât de mari. Scopul firesc este de a ajunge să guverneze țara.
Alianța PSD-ALDE transmite ca aplicarea de gvernare să se facă 100%. Miza acțiunilor noastre nu este doar victoria partidului nostru. Miza tuturor acțiunilor noastre politice va fi România. Tot ce facem noi se va reflecta în destinul acestei țări. Fiecare avem o răspundere și datoria de a ne respecta reciproc.
Suntem la început de drum și avem o șansă mare de a face o schimbare. Vă asigur că oamenii nu ne-au votat să ne certăm între noi. Oamenii ne votează pentru a găsi soluții la problemele pe care le au. Ne votează pentru a le oferi un trai mai bun.
Acesta este un guvern format din oameni tineri, cu experiență. Un guvern care ăși asumă și înțelege scopul unic. De aceea avem un minister nou, care să administreze corect. Am spus în campanie și o mai spun și acum. De aceea avem un minister pentru românii d epretutindeni. Au fost oferite 8 posturi în guvern unor femei. Așa cum am anunțat am decis să oferim mai multe șanse femeilor în politică.
Vă asigur că actul de guvernare nu se va face la partid. Guvernull este puterea Executivă.
Update, ora 15.16: Grindeanu, declarații în Parlament: Aș dori să le mulțumesc celor care m-au propus în funcție și care au alcătuit programul de guvernare. Vreau să precizez că prima propunere a PSD, Sevil Shhaideh, ar fi fost o variantă excelentă și este bine că este prezentă în Guvern.
Citește și: Ce promite Sorin Grindeanu
Update, ora 14.28: Și Iordache a primit aviz favorabil. El a spus că vrea modificarea Codului Penal și că este necesară discutarea legii amnistiei în Legislativ. Parlamentarii USR l-au acuzat că nu a răspuns la niciuna dintre întrebările lor.
Toți miniștrii din Cabinetul Grindeanu au primit avizul favorabil și vor merge în plenul reunit al Parlamentului pentru votul de încredere.
Update, ora 13.49: Florin Iordache, ministrul Justiției, este audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Olguța Vasilescu a fost avizată pozitiv, la fel ca și Gabriel Petrea, ministrul pentru Dialog Social.
Update, ora 13.36: Florian Bodog, ministrul Sănătății și Pavel Năstase, ministrul Educației, au trecut cu brio de comisii, la fel ca și Viorel Ștefan, ministrul de Finanțe.
Update, ora 13.08: Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, este audiată. Petre Daea, ministrul Agriculturii, a primit aviz pozitiv.
Update, ora 13.00: Shhaideh a primit avizul favorabil al comisiilor. Până acum, toți miniștri au fost avizați.
Update, ora 12.32: Adriana Petcu, ministrul Apelor și Pădurilor, și Șerban Valeca, ministrul Cercetării și Inovației, au trecut de comisii.
Update, ora 12.22: Sevil Shhaideh este audiată. Daniel Constantin a fost avizat pozitiv.
Update, ora 11.50: Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, a fost audiat și avizat pozitiv, la fel și Dunca.
Update, ora 11.31: Leș și Jianu au primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate.
Update, ora 11.08: Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, este audiat în aceste momente, la fel și Daniel Constantin, propunerea pentru Mediu.
Update, ora 10.47: Augustin Jianu, propunerea pentru ministerul Societății Informaționale, este audiat acum.
Update, ora 10.35: Gabriel Leș, propunerea pentru MApN, este audiat de comisiile de specialitate. Și această audiere are loc cu ușile închise. Cuc a primit aviz favorabil.
Update, ora 10.30: Carmen Dan a primit aviz pozitiv în comisie. Parlamentarii opoziției au votat, însă, contra ei.
Update, ora 10.22: Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, este audiat. Păstârnac a primit avizul comisiilor, cu toate că Eugen Tomac (PMP) a spus că aceasta nu a răspuns la nicio întrebare pusă de parlamentari.
Update, ora 10.1o: Andreea Păstârnac, ministrul pentru Românii de pretutindeni, este audiată.
Update, ora 10.09: A primit aviz favorabil și Mircea Dobre, ministrul Turismului. El a spus ca Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) va fi desfiintata si ca vrea sa dezvolte turismul religios.
Update, ora 10.01: Carmen Dan, propunerea pentru MAI, este audiată în comisie. Majoritatea membrilor comisiei au votat ca presa să părăsească sala în timpul audierilor, motivând că se discută probleme legate de siguranța națională.
Update, ora 9.45: Meleșcanu a primit aviz pozitiv. El a declarat că unificarea dintre România și R. Moldova se va face în momentul intrării țării vecine în UE și că are o „responsabilitate morală” pentru dezvoltarea relațiilor cu Ungaria, el fiind cel care a negociat în 1996 tratatul de bază dintre cele două state.
Update, ora 9.39: Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri, a fost audiat și a primit avizul favorabil.
Update, ora 9.10: Teodor Meleșcanu, propunerea pentru șefia MAE, s-a prezentat la audieri. Ana Birchall a fost avizată pozitiv, la fel ca și Toma Petcu.
Update, ora 8.43: A început audierea lui Toma Petcu, ministrul Energiei.
Update, ora 8.38: Toader și Petrescu au primit aviz pozitiv. În aceste momente, este audiată Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene. Alexandru Petrescu a mărturisit că vrea să facă un audit la nivelul ministerului, privind măsurile luate în ultimul an și că vrea să aducă firmele de stat pe profit.
Update, ora 8.14: Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, este audiat în aceste momente.
Update, ora 8.11: Virginia Toader, ministrul Fondurilor Europene este audiață acum în comisia de specialitate. Aceasta a precizat că printre obiectivele sale se numără o absorbție de 72.5% din fonduri la sfârșitul lui 2020 și de 100% la finalul lui 2022.
Stire initiala
În cazul foarte probabil în care premierul primește votul Parlamentului, el și miniștrii săi vor depune jurământul la Cotroceni, în cursul serii. Guvernul Grindeanu este cel mai mare ca număr de miniștri (26) după cel condus de Adrian Năstase (30).
Candidații pentru funcția de ministru vor fi audiați între 8.00 și 14.00. Primii candidaţi care vor fi supuşi audierii, de la ora 8.00, sunt Mihaela-Virginia Toader şi Ana Birchall, nominalizate pentru postul de ministru delegat pentru Fondurile Europene, respectiv ministru pentru Afaceri Europene. Ultimii audiaţi, în Comisiile reunite de muncă, vor fi Lia Olguţa Vasilescu (Ministerul Muncii) şi Gabriel Petrea (Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social).
Conform programării decise de către Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, audierile ar trebuie să se termine la ora 14. Programul a provocat dispute între coaliţia guvernamentală, PSD-ALDE, şi opoziţie.
Liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a solicitat conducerii Parlamentului un alt calendar pentru audierea miniştrilor şi studierea celor 171 de pagini ale programului de guvernare, fiind susţinut de PNL şi USR, însă majoritatea a respins propunerea, Călin Popescu Tăriceanu afirmând că opoziţia trebuie să facă „un efort intelectual” şi să citească programul de guvernare mai repede.
„Am solicitat ca cele 171 de pagini pe care le conţine acest program de guvernare, să se amâne programul ordinii de zi propus pentru mâine, să avem timp a studia acest program de guvernare. Altfel e bătaie de joc (…) Cred că este esenţial să avem timp la dispoziţie pentru a analiza fiecare punct din programul de guvernare”, a spus Tomac, citat de news.ro.
Vezi aici lista miniștrilor din Guvernul Grindeanu!
Deputatul PMP a precizat că el a dorit ca audierile să înceapă miercuri la prânz, pentru ca programul de guvernare să fie parcurs mai bine de către parlamentari. PNL şi USR au susţinut această poziţie, însă, la vot, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a respins propunerea.
După finalizarea audierilor, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului începe şedinţa la ora 15, pentru ca Sorin Grindeanu să solicite votul de încredere al Parlamentului pentru lista miniştrilor şi programul de guvernare. Pentru învestire este necesar votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Conform declarațiilor lui Liviu Dragnea, Guvernul Grindeanu ar urma să depună jurământul miercuri, la ora 19, iar la 21 să fie prima ședință de Guvern.
Acest articol a fost actualizat la: 4 ianuarie 2017 23:23