Connect with us
Protecția Copilului a făcut precizări în cazul părinților care au venit cu copiii la proteste, după informațiile conform cărora ei ar fi sancționați.

Știri

Protecția Copilului, despre participarea minorilor la proteste: Nu trebuie expuși riscurilor

După ce în presă au apărut informații conform cărora Protecția Copilului și Ministerul Muncii pregătesc sancțiuni pentru părinții care și-au dus copiii la proteste, autoritatea a făcut unele precizări pe marginea acestui caz.

,,Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a primit atât din partea unor reprezentanţi ai presei, cât şi a unor persoane fizice sau organizaţii, solicitări privind comunicarea numărului total de sesizări primite ce au vizat oportunitatea implicării copiilor în acţiunile civice desfăşurate în spaţiul public în ultima perioadă.

Până în data de 15 februarie, ora 16:00, la nivelul instituţiei noastre au fost înregistrate 25 de sesizări, din care 19 sesizări scrise şi 6 sesizări telefonice din partea persoanelor fizice. La nivelul celor 39 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului care au răspuns până în prezent au fost înregistrate 4 sesizări.

Reafirmând deplina recunoaştere pentru libertatea de exprimare, ca drept fundamental, garantat oricărui cetăţean de Constituţia României, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie reaminteşte doar că niciun copil nu trebuie expus riscurilor pe care şi le asumă adulţii, fie ei şi părinţi, prin participarea la acţiunile ce le întreprind în exercitarea acestui drept”, se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX de ANPDCA.

Ce riscă părinții care au venit cu copiii la proteste

Reclamaţiile formulate de cetăţeni, majoritatea anonime, fac referire la Legea 272/2004, articolul 27, aliniat 4, care precizează ,,copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către parinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice”.

Citește și: Nadia Comăneci, despre protestele din Piața Victoriei: „Cred că asta înseamnă democrație”

Legea prevede o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei pentru părinte sau tutore. Sancționarea poate fi făcută doar de polițiști.

Singura plângere nominală, pe numele lui Nicușor Dan

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că Protecția Copilului nu va lua nicio măsură cu privire la prezenţa copiilor la proteste. Ea a precizat că acest lucru intră în sarcina poliției.

„M-am interesat şi de cine sunt făcute aceste sesizări, parte de presă, parte de ONG-uri, parte de persoane fizice, niciuna dintre aceste persoane nu este din PSD. Din câte ştiu, nu au fost sesizări pe persoană doar cu referire la Nicuşor Dan care a venit cu copilul la miting, pe restul nu ştiu cum ar putea poliţia să le rezolve”, a spus ministrul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top