Știri
Salariul minim pe economie – tema discuțiilor dintre Guvern și sindicate
Salariul minim pe economie este subiectul principal al dezbaterilor dintre reprezentanții Guvernului și grupul sindicatelor și patronatelor. Discuțiile au loc în cursul zilei de azi, 12 decembrie. La discuții va lua parte și premierul Dacian Cioloș.
Salariul minim pe economie – motiv de contre între Guvern și sindicate
Cele două tabere vor trata problema salariului minim pe economie din 2017. Conform informațiilor apărute până acum, Executivul ar plănui o majorare a nivelul minim salarial cu 100 lei. Sindicatele și patronatele resping categoric inițiativa sub explicația că creșterea nu este suficientă.
Aceasta este a doua rundă de dezbateri pe această temă, după ce întâlnirea similară de vineri nu s-au soldat cu un consens.
Există disensiuni inclusiv în interiorul patronatelor și sindicatelor. Sursa contrelor dintre patronate pare să fie data de aplicare a noii reglementări salariale. Unii sunt de părere că creşterea salariului minim ar trebui să fie introdusă de la 1 ianuarie 2017. Pe de altă parte, unele confederaţii argumentează că majorarea ar trebui să fie făcută din 1 mai 2017.
În ceea ce privește viitoarea valoare a salariului minim pe economie, se pare că 50 de lei separă opiniile sindicatelor de cea a guvernanților. 1400 de lei este suma pe care o cer sindicaliștii în timp ce Consiliul Naţional Tripartit oferă 1350 de lei.
Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu critică guvernul pentru inițiativa ascunsă de îngheța salariul minim la valoarea actuală. Calculele sindicaliștilor confirmă existența unei potențe bugetare care să acopere surplusul de salariu care ar urma să fie acordat.
Citește și: Ministrul Muncii: Pensiile cresc de la 1 ianuarie 2017
Până la această oră, ministrul muncii, Dragoș Pîslaru nu a emis decât o scurtă declarație pe marginea subiectului. „Noi vrem să ascultăm ce spun cele două părţi ale parteneriatului social. Am pus la dispoziţie celor două părţi un studiu care are multiple scenarii. Ele figurează creşterI de 5 la sută la o creştere de 20 la sută a salariului minim pe 2017. Nu a existat niciodată până acum o poziţie a Guvernului care să susţină o creştere mai mică sau o îngheţare”, a explicat oficialul de la Palatul Victoria.