Connect with us
Alertă europeană! Măști neconforme găsite pe piață

Sanatate

Alertă europeană! Măști neconforme găsite pe piață

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a primit mai multe alerte prin sistemul RAPEX. Alertele au fost trimise pentru măști neconforme care s-ar putea găsi și pe piața din România.

Măști neconforme găsite pe piață. Cum să le recunoști

Alertele primite de ANPC vin din Italia,  Letonia și Luxemburg. Măștile de protecție găsite pe piață nu sunt certificate de către instituțiile abilitate, deși poate înscrisul CE. Consumatorii sunt rugați să evite aceste produse dacă le găsesc în magazine/farmacii. Sunt șanse mari că produsele semnalate să nu îndeplinească toate criteriile de siguranță, implicit să nu protejeze în mod corespunzător.

„Alerta RAPEX emisă de Luxemburg: produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către organismul relevant. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele privind sănătatea şi siguranţa şi să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când nu este combinat cu măsuri suplimentare. Nu respectă regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie”, a scris Paul Anghel, director în cadrul ANPC pe Facebook.

În privința alertei RAPEX emisă de Italia ete vorba despre o mască de protecție care nu este conformă și nu reține particulele la standardele impuse.

Masca de protectie neconforma

„Alertă RAPEX emisă de Italia:-Retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată ≤ 50 % în testul de penetrare și ≤ 76 % în testul de penetrare).În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare./produsul/produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149”, a avertizat directorul ANPC.

Alerta venită de Letonia indică faptul că masca de protecție semnalată promovează un potenţial de protecţie împotriva particulelor virale, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism european relevant.

„Alerta RAPEX emisă de Letonia:-Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor (virale), dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism (european) relevant.Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele în materie de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare./produsul/produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149”, a mai precizat Paul Anghel.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top