Connect with us
Anunț important pentru toți românii! Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 octombrie

Sanatate

Anunț important pentru toți românii! Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 octombrie

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a făcut luni, 28 septembrie, un anunț important pentru toți românii. Astfe, a explicat că redevine obligatoriu cardul de sănătate de la 1 octombrie, cu excepția consultațiilor la distanță. Acestea se mențin până la finalul anului, conform HG 162/2020 aprobată de Guvern prevede prelungirea aplicabilității măsurilor în domeniul sănătății până la data de 31 decembrie 2020.

Cardul de sănătate redevine obligatoriu

Cardul de sănătate redevine obligatoriu pentru toate persoanele asigurate din punct de vedere medical. Acesta nu este necesar, însă, în cazul consultațiilor la distanță. Se mențin până la finalul anului consultațiile la distanță acordate de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic, pentru care nu este necesară validarea cu cardul de sănătate.

În urma unei consultații la distanță, medicul emite toate documentele necesare, inclusiv prescripțiile medicale. Documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică. În cazul consultațiilor în regim fizic, este nevoie de card, pentru o mai bună evidență a pacienților și pentru gestionarea fondurilor.

„Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidență cât mai exactă și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem. Consultațiile la distanță rămân o alternativă benefică, atât pentru pacienți cât și pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare.”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

De asemenea, s-a prelungit până la data de 31 decembrie 2020 termenul de valabilitate pentru următoarele documente a căror valabilitate expiră până la această dată:

– biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;
– biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
– recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive – ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;
– deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive.

De altfel, s-a prelungit și posibilitatea ca medicii de familie să poată prescrie în continuare pentru pacienții cronici, inclusiv medicamentele restricționate din Lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, cu mențiunea că, pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice și a unor formulare specifice, este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top