Connect with us
CNAS face un nou anunț: ce se va întâmpla cu cardurile de sănătate

Sanatate

CNAS face un nou anunț: ce se va întâmpla cu cardurile de sănătate

Cardul de sănătate a fost un subiect de discuție de când a apărut în România. Au existat o mulțime de controverse și probleme cu acesta încă de la început. Totuși persoanele asigurate prin casa națională de asigurări au primit o veste bună. Află din rândurile de mai jos despre ce este vorba.

CNAS face un nou anunț: ce se va întâmpla cu cardurile de sănătate

După data de 30 septembrie cardul național de asigurări de sănătate nu va mai fi utilizat în asistența medicală primară și în cea ambulatorie de specialitate. Acesta este anunțul făcut de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Cardul de sănătate va valida alte servicii medicale cu excepția celor de asistență medicală primară și cea ambulatorie începând cu data de 1 iulie. CNAS a precizat într-un comunicat recent:

„Pentru a limita riscul iminent asupra stării de sănătate a populaţiei, în asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate nu va fi utilizat cardul naţional de asigurări de sănătate până la data de 30 septembrie 2020, iar pentru celelalte specialităţi serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul naţional de asigurări de sănătate începând cu data de 1 iulie 2020”.

Conform CNAS nu este obligatorie transmiterea în platformă informatică a asigurărilor de sănătate în termen de 3 zile lucrătoare de la data acordării sau eliberării serviciilor medicale. Acestea includ îngrijirile medicale la domiciliu, dispozitivele medicale, tehnologiile și dispozitivele asistive înregistrate sau eliberate offline.

Medicii din spital pot elibera o prescripție medicală pentru medicamente la externarea pacientului. Aceasta este valabila pentru o perioadă de 90 zile cu excepția medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat care au durata de prescriere de 30 zile.

Medicii de familie pot prescrie medicamente incluse în Lista de medicamente aprobată prin Hotărârea Guvernului 720/2008 care conține restricții de prescriere. Toți asigurații trebuie să beneficieze la timp de medicația necesară.

Medicii de familie pot iniția tratamentul specific chiar dacă nu există o scrisoare medicală emisă de medicul din ambulatoriul de specialitate. De asemenea, acesta poate emite prescripție medicală în continuare pentru pacienții ce suferă de boli cronice cu schemă de tratament stabilă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top